Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Većina zaposlenika utone u depresiju nakon godišnjih odmora

Na poslu svatko vrlo lako može prepoznati kolegu koji se vratio s odmora, jer je njegov smiješak najveći, a lice mu blista nekim posebnim sjajem. Nekima će taj osjećaj sreće i zadovoljstva potrajati neko vrijeme, jer su na odmoru napunili baterije i spremni su za nove pobjede.

No drugi će upasti u depresiju koju karakteriziraju bezvoljnost, manjak koncentracije, osjećaj praznine. Onima koji pate od takvih osjećaja radni elan je smanjen, te se teškim mukama prisiljavaju odraditi dnevne obveze.

Iako ta vrsta depresije nije bolest, ipak je ne treba zanemariti i ne prepuštati joj se.

Španjolski stručnjaci procjenjuju da će otprilike 35% zaposlenih Španjolaca, između 25 i 40 godina, utonuti u depresiju nakon godišnjih odmora.

Humbelina Robles Ortega, znanstvenica sa sveučilišta u Granadi, upozorava da povratak u svakodnevicu može, osim psiholoških, prouzrokovati i fizičke smetnje.

Prema njezinu su mišljenju ljudi navikli na razne psihološke probleme na koje nailaze tijekom povratka u rutinu i na rad. No upravo te psihičke smetnje mogu potaknuti fizičku reakciju. Umor, nesanica, smanjen apetit, slaba koncentracija, bolovi u mišićima, te ubrzano kucanje srca neki su od tih zdravstvenih tegoba.

Kako bi se spriječile takve situacije Robles Ortega preporučuje svima kojima je to moguće da podijele godišnji odmor na više dijelova, umjesto da ga koriste odjednom. Tako će kad se vrate s prve etape ljetovanja biti veseli, jer ih očekuje još lijepih dana na suncu i pijesku.

To je osobito preporučljivo osobama koje su i inače sklone depresivnijim mislima i tjeskobi i tijekom godine. Osim toga stručnjaci sa sveučilišta Granada smatraju da nije loše vratiti se koji dan prije s mora, ili već gdje se provodi odmor, i nekoliko dana biti kod kuće prije povratka na posao.

Tako će se čovjek lakše prilagoditi svojoj svakodnevici. Tijekom toga prijelaznog razdoblja dobro je polako se odvikavati od nekih ljetnih navika poput dugotrajnog spavanja ujutro, popodnevni odmor od dva sata, te kasna lijeganja, kaže Ortega.

Kako bi se povratak na posao što lakše podnio treba pozitivno razmišljati. Jer i tijekom godine mnoge se lijepe stvari mogu dogoditi, a i novi poslovni izazovi i njihovo rješavanje donosi zadovoljstvo.

(A.T.)
Izvor:
Vjesnik

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.