Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Regrutiranje na završnim godinama fakulteta zamijenilo stipendiranje

Stipendija ima relativno dugi period ulaganja s nepoznatim ishodom i primjerenija je kao socijalna kategorija, upozoravaju stručnjaci.

Novi način regrutiranja budućih vrhunskih stručnjaka je pronalaženje kadrova još na fakultetima. Praksa je to gotovo svih svjetskih uspješnih tvrtki već godinama, a u posljednjih nekoliko godina primjenjuje je i tvrtke u Hrvatskoj.

Neke od tvrtki koje su preuzele takav model pronalaska novih zaposlenika, među najuspješnijima su u Hrvatskoj. Tako Zagrebačka banka organizira seminare i predavanja na fakultetima, pruža mogućnosti mladim ljudima s malo iskustva ili bez njega, a stipendije su rezervirane za djecu poginulih i umrlih radnika.

U Plivi su pak, zadržali stipendiranje kao glavni način pronalaženja budućih kadrova, što je njihova praksa već 40 godina. Zainteresirani studenti pronađeni putem natječaja u novinama, oglasa na fakultetima, prezentacije tvrtke na sveučilištu ili sudjelovanja na specijaliziranim sajmovima, čine Plivinu standardnu selekciju temeljem koje kandidati dobivaju stipendiju što podrazumijeva i zapošljavanje u Plivi nakon završetka studija.

I najveća domaća prehrambena tvrtka Podravka, uz regrutiranje "gotovih" stručnjaka iz drugih zemalja, potencijalne zaposlenike pronalazi na fakultetima i to kroz sudjelovanje na studentskim sajmovima, suradnju s fakultetima u obavljanju studentske prakse, suradnju sa studentskim udrugama prilikom organizacije npr. natjecanja u rješavanju poslovnih slučajeva te stipendiranje.

Istraživanje o trajanju nezaposlenosti koje je proveo MojPosao, pokazalo je kako je čak 40% studenata dobilo je neku ponudu za posao, dok je taj postotak znatno manji kod osoba sa srednjom školom, tek 26 posto. Rezultati pokazuju kako najbolje šanse imaju studenti Filozofskog fakulteta, FER-a, Građevine, Ekonomije i PMF-a.

(T.N.)
Izvor:
Poslovni dnevnik
MojPosao

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.