Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Na listi najbogatijih Amerikanaca ima mjesta samo za milijardere

Prema najnovijem popisu najbogatijih Amerikanaca, koji svake godine objavljuje časopis Forbes, čini se da je 999 milijuna dolara premalo novca za ulazak među 400 najbogatijih građana SAD-a. Naime, u tom se društvu nalaze isključivo milijarderi.

U svom osvrtu na ljestvicu, novinar Washington Posta piše kako brojke zapravo i nisu zapanjujući podatak, već brzina kojom su najbogatiji Amerikanci akumulirali svoje bogatstvo.

Primjerice, osnivači Googlea, Sergej Brin i Larry Page, 12. i 13. na Forbesovom popisu s po 14 milijardi imetka svaki, u zadnje su dvije godine zarađivali svaki 13 milijuna dolara dnevno! Broj tri s liste, s imetkom od 20.5 milijardi dolara, mogul kockarnica Sheldon Adelson, u protekle je dvije godine zarađivao još i brže – milijun dolara po satu!

Te iznose teško je i zamisliti, ali ilustracije radi: kada bi milijardu dolara činile novčanice od jednog dolara naslagane jedna na drugu, snop bi bio visok 120 kilometara, što je daleko izvan stratosfere.

Takvi bogataši mogu su priuštiti sve moguće luksuzne predmete, a jedan od statusnih simbola zasigurno je njihov vozni park. Međutim oni su često nepredvidivi i hiroviti, pa voze svakojake jurilice, ali i koješta drugo.


U društvu Porschea, Hummera, Rolls-Royce Phantoma, tako se našao i Deawoo Matiz pa i 13 godina star Volvo Karavan. Najpopularniji među kompjuterašima, kojih je nekoliko na popisu, je Porshe, auto koji si u SAD-u mogu priuštiti i mali poduzetnici.

Tako najbogatiji od svih, vlasnik Microsofta Bill Gates, čije se bogatstvo procjenjuje na oko 50 milijardi dolara, vozi dva Porschea - model 911 i model 959. Njegov kolega Paul Allen, također je zaljubljen u Porsche pa i on ima jedan 959. Michael Dell, vlasnik Dell Computera dijeli istu strast i vozi Boxtera, no u trenucima kad mu dosadi nisko sjedenje u sportskom automobilu, posegne za Hummerom H2 koji je također parkiran u njegovoj garaži.

Princ Bin Talal Al Saud ima nekoliko skupocjenih automobila poput Infinitija FX45, Hummera H1, Rols-Roycea, ali ima i mali Daewoo Matiz.

Lawrence Ellison, čelnik Oraclea, ponosni je vlasnik dvaju Bentleya, Continental Flying Spur te još jednog Continental GT.

Jedina žena s ljestvice deset najbogatijih, Teksašanka Alice Walton, ima Ford F-150 King Ranch, dok posljednji, Steven Ballmer vozi Lincoln Continental iz "davne" 1998. godine.

Najzanimljiviji od svih zasigurno je Ingvar Kamprad, osnivač Ikee, koji je vjeran svome karavanu Volvo 240 GL starom punih 13 godina. Sa svojih 28 milijardi dolara, na koliko je procijenjeno njegovo bogatstvo, Kamprad si zacijelo može priuštiti sve automobile s ove liste, no on se još uvijek vozi autobusom koristeći umirovljenički pokaz, leti ekonomskim razredom i izbjegava luksuzne hotele.

(T.N.)
Izvor:
Poslovni dnevnik
VoA

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.