Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

U Rusiji 33 milijardera

Nakon raspada Sovjetskog saveza 1991. godine u valu nagle privatizacije, stvoreni su oligarsi-pomno odabran sloj Rusa koji se naglo obogatio, tako da Rusija sada ima 33 milijardera i 90.000 milijunaša! Najpoznatiji među njima zasigurno je Roman Abramovič, naftni tajkun i predsjednik engleskog nogometnog prvoligaša Chelsea. Nakon što su pokupovali sve što se novcem može kupiti, poput luksuznih rezidencija, jahti, zrakoplova, automobila i kompanija, na red je došla filantropija, pa su posljednjih godina, na račune neprofitnih organizacija i dobrotvornih društava uplaćivali pozamašne iznose.

Imitirajući svoje američke kolege koji velik dio svog bogatstva doniraju u dobrotvorne svrhe, ruski multimilijarderi, za dobrotvorne svrhe izdvoje godišnje 1,5 milijardi dolara. Iako je to gotovo zanemarivo u odnosu na američke milijardere, ipak je porast i to s obzirom da je 1992. ukupni iznos donacija u Rusiji bio milijardu dolara.

Ruski oligarsi tako dio svoje zarade usmjeravaju u školarine za najbolje i najpametnije školarce i studente, na promociju kulture i umjetnosti te na obogaćivanje knjižnica većim rasponom literature. Veliki dio sredstava odlazi na obnovu škola i sveučilišta, osuvremenjivanje zdravstvenih ustanova te na donacije Ruskoj pravoslavnoj crkvi.

Biznismen Dimitry Zimin, koji je izgradio drugu po veličini telefonsku komaniju u zemlji, objašnjava da je porast filantropije u Rusiji, rezultat svojevrsne obveze onih koji imaju više nego što im je potrebno, dati dio onima koji nemaju. U Rusiji 20% ljudi živi ispod granice siromaštva, pa su donacije dobrodošle.

No, lista donacija ima jedan nedostatak. Naime, donacije se ne usmjeravaju na projekte koji podupiru demokraciju u toj zemlji. Razlog tome leži u strahu donatora od političkih posljedica jer su socijalna pravda i ljudska prava za sada još uvijek kontroverzna pitanja, izjavila je Maria Chertok, čelnica ruske fondacije Charities Aid. U prilog tome ide sudbina bivšeg naftnog magnata Vladimira Hodorovskog, koji trenutno kopa uran u radnom logoru u Sibiru, zato jer je pokazao političke ambicije protivne aktualnoj vlasti.

(T.N.)
Izvor:
Poslovni dnevnik

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.