Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Crnim čajem ublažite posljedice stresa

Istraživanje znanstvenika na University College u Londonu pokazalo je da konzumacija crnog čaja dovodi do smanjenje razine kortizola, hormona stresa, u krvi. Također su dokazali da osobe koje piju čaj puno brže prevladaju posljedice izloženosti stresu, od onih koje piju neke od zamjena čaju.

Rezultati istraživanja objavljeni su u stručnom časopisu Psychopharmacology, a provedeno je kroz šest tjedana na 75 mladih muškaraca koji redovito piju čaj, podijeljenih u dvije grupe.

Svi ispitanici odrekli su se ostalih čajeva, kave i napitaka s kofeinom, te je jedna grupa dobila čaj voćnog okusa s kofeinom, s istim sastavnica kao i šalica crnog čaja. Druga grupa pila je kofeinski placebo identičan okusu crnog čaja, no bez aktivnih sastojaka čaja.

Oba napitka imala su boju čaja, no bili su spravljeni tako da prikriju neke od uobičajenih osjetilnih aluzija koje se povezuju s pijenjem čaja, poput arome, okusa i prepoznatljivosti određene marke čaja. Prikrivanje je provedeno zbog eliminacije zbunjujućih čimbenika poput "efekta tješenja" koji se dobiva prilikom ispijanja šalice čaja.

Grupe su bile izložene zahtjevnim zadacima, a za vrijeme njihova izvođenja ispitanicima je mjerena razina kortizola, krvni tlak te broj trombocita u krvi.

Profesor Andrew Steptoe rekao je kako se čaj tradicionalno povezuje s olakšanjem stresa no istaknuo je:

Znanstvenih dokaza koji bi poduprli tezu da čaj ima opuštajuće sposobnosti, ima vrlo malo. Istraživač je dodao kako se ne zna pouzdano koji sastojci u čaju pomažu pri opuštanju nakon izložnosti stresu, međutim Steptoe je naglasio kako je poznato da polifenoli, flavonoidi i amino kiseline iz čaja utječu na neuroprijenosnike u mozgu.

Ranija istraživanja su pokazala kako spor oporavak nakon akutnog stresa povećava rizik za razvoj kroničnih oboljenja.

(T.N.)
Izvor:
BBC News

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.