Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Britanski poslodavci postavljaju kandidatima preosobna pitanja

Pri odabiru kandidata za određeni posao, ispitivači često postavljaju neprikladna osobna pitanja, koja nemaju veze s nečijom sposobnošću obavljanja posla, pokazalo je istraživanje konzultantske tvrtke Water for Fish provedeno na 1.000 radnika.

Gotovo 62% ispitanika, intervjuiranih za neki posao, reklo je da ih je potencijalan poslodavac pitao za godine, a više od 55% bilo je upitano o bračnom statusu.

Također, čak 58% tražitelja posla upitano je o medicinskim i zdravstvenim problemima, a 3% bilo je suočeno s pitanjem o vlastitoj seksualnoj orijentaciji. Oko 4% onih koji su ispitivali potencijalnog zaposlenika zanimalo je koju političku stranku podržavaju, a 1% kandidata ispitivači su pozvali na "spoj".

Izvršni direktor Water for Fish, Ben Thornton rekao je kako tvrtke moraju biti oprezne prilikom odabira pitanja za kandidate ili bi se mogle suočiti sa sramotnim tužbama:

Osobne informacije poput godina, zdravlja, seksualne orijentacije ili pozivanja na izlazak, vrlo su nepristojne i neprikladne i nema nikakve potrebe da se postavljaju na intervjuu., ističe Thornton.

(T.N.)
Izvor:
Personneltoday

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.