Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Populacija SAD-a broji 300 milijuna ljudi

U srijedu će po europskom vremenu Sjedinjene Države dobiti 300-milijuntog stanovnika. Američki zavod za statistiku procjenjuje da Sjedinjene Države svakih 11 sekundi dobiju novog stanovnika - svakih sedam sekundi jedan se rodi, svakih 13 sekundi jedan umire, a svaku 31 sekundu jedan se doseli iz inozemstva. Imigranti, legalni i ilegalni, odgovorni su za oko 40% rasta američkog stanovništva.

Sjedinjene Države imaju 5% svjetske populacije, ali troše 25% energije i ispuštaju 25% stakleničkih plinova. Prosječni Amerikanaca danas zauzima oko 20% više zemlje za stanovanje, školovanje, šoping i putovanje nego prije 20 godina. Oko 12.000 hektara farmi svaki dan završava pod betonom, a taj se trend ubrzava.

Istovremeno, ekonomski se Amerika sve više raslojava, iako sve veći broj Amerikanaca ima priliku živjeti američki san. Siromašni su ostali siromašni, ali su bogati postali još bogatiji. Dohodak 20% najsiromašnijih domaćinstava u 39 godina povećao se za oko 35%, a slično je i sa srednje bogatim obiteljima.

No zato se dohodak 20% najbogatijih povećao 80%, a dohodak 5% najbogatijih udvostručio. Prema statistikama, 40% najbogatijih domaćinstava imalo je u prosjeku dvije plaće, sljedećih 40% jednu, dok među najsiromašnijih 20% domaćinstava nije imalo ni jednog stalno zaposlenog.

Ipak, 68% Amerikanaca danas živi u vlastitoj kući, u usporedbi sa 63% 1967. ili 45% 1915. godine. Imigranti se pritom nisu loše snašli, barem prema statistikama. Azijati tako zarađuju više od bijelaca, a hispanci više od crnaca.

(A.T.)
Izvor:
Jutarnji list

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.