Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Više od milijun Kanađana nezadovoljno na radnom mjestu

Više od milijun kanadskih radnika, odnosno svaki dvanaesti radnik, nezadovoljan je svojim poslom, pokazalo je istraživanje kanadske nacionalne statističke agencije Statscana, a njihovi istraživači upozorili su da nezadovoljstvo vodi prema stresu i depresiji.

Zdravstveno istraživanje pod nazivom Canadian Community Health Survey iz 2002. usmjereno na istraživanje psihičkog zdravlja i dobrobiti, ustanovilo je pak da je preko 6% radnika "ne baš zadovoljno" poslom koji obavljaju, a 2% ispitanih zaposlenika odgovorilo je da "nisu niti najmanje zadovoljni".

Osobe koje rade u prodaji, uslužnom sektoru, proizvodnji ili posluživanju najčešće su žrtve nezadovoljstva, kao i mnogi muškarci zaposleni u administraciji te na financijskim ili službeničkim poslovima. Stres na radnom mjestu te niska plaća, navedeni su u istraživanju glavnim razlozima nezadovoljstva.

Psihoterapeutkinja specijalizirana za probleme na radnom mjestu, Judith Berg uvjerena je kako je prava brojka nezadovoljnih kanadskih zaposlenika vjerojatno veća od one koju predlaže istraživanje. Berg smatra da su nedostatak informacija za obavljanje posla, zakinutost u slobodi odlučivanja te nedostatak pozitivnog povratnog odgovora, bilo novčanog ili verbalnog, glavni čimbenici nezadovoljstva.

Mnogim ostalim zaposlenicima jednostavno nedostaje osnovnih vještina, ili su previše kvalificirani, ne slažu se s tvrtkinim vrijednostima ili se ne uklapaju u radnu sredinu, dodala je Berg.

Više od milijun odraslih iskusilo je značajnu depresivnu epizodu vezanu za posao, godinu dana prije nego su anketirani, izvijestio je Statscan. Pretjerano naprezanje na poslu, kad zahtjevi posla prevagnu slobodu donošenja odluka, prijavilo je 19% zaposlenih muškaraca i 27% zaposlenica.

Istraživanje je predložilo da je novac važniji faktor za muškarce, te da će zaposlenici koji rade u noćnim smjenama biti nezadovoljniji od onih s urednim radnim vremenom.

Nezadovoljstvo poslom također igra važnu ulogu u produktivnosti. Naime, prosječan broj dana provedenih na bolovanju gotovo je tri puta veći za one radnike koji nisu sretni na svom radnom mjestu.

Kanadska psihoterapeutkinja Berg zaključuje da je sve više poslodavaca uvidjelo da je sretan zaposlenik produktivan zaposlenik.

(T.N.)
Izvor:
cbc.ca

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.