Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Trgovine na Elizejskim poljanama uskoro otvorene i nedjeljom

Pariške trgovine na Elizejskim poljanama uskoro bi mogle po prvi put u povijesti otvoriti svoja vrata i nedjeljom. Toj ideji se dugo vremena protivila većina francuskih građana jer smatraju da se taj dan treba suzdržavati od potrošnje te vrijeme provesti u krugu obitelji.

Prema sadašnjem zakonu trećina trgovina na slavnoj pariškoj aveniji ne radi nedjeljom, najviše zbog tamošnje Udruge trgovina odjećom koja je dosad inzistirala da samo velike trgovine zapošljavaju dodatnu radnu snagu nedjeljom.

Moguću promjenu potvrdio je Charles Mercer, predsjednik Udruge trgovina odjećom koja obuhvaća više od 55.000 prodavaonica. Elizejske poljane su jedinstvene i trebale bi postati posebno područje gdje bi Parižani mogli uživati u tradicionalnoj nedjelji, smatra Mercer.

Kritičari dosadašnjeg zakona ističu kako su turisti spremni trošiti novce, što su umjesto u Parizu, radili u drugim europskim gradovima, a Mercer smatra da Poljane moraju postati međunarodna slobodna zona namijenjena specijalnoj klijenteli.

Njegovim istomišljenici se nadaju da će doći do promjene zakona, čime bi aleja dobila poseban status i prije parlamentarne rasprave o radu nedjeljom, najavljene za početak 2007. Međutim, protivnici teze da je rad nedjeljom važan za smanjenje nezaposlenosti, smatraju da ne treba narušavati francuski način života i rada.

Inače, muzeji na Elizejskim poljanama otvoreni su nedjeljom, a veliki broj Francuza smatra kako je to dovoljno da se privuku turisti, ali i zadrži nedjeljni ugođaj.

(T.N.)
Izvor:
Poslovni dnevnik

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.