Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Kako novac utječe na ponašanje

Sama prisutnost novca mijenja ljude, njegov učinak može biti pozitivan, ali i negativan, a izloženost novcu ili samo pojmu novca podiže osjećaj samodostatnosti te može učiniti ljude asocijalnima, smatra Kathleen Vohs, profesorica marketinga na Minnesota sveučilištu.

Vohs je sa suradnicima provela istraživanje sastavljeno od devet eksperimenata, u kojima su ispitanici bili podijeljeni u dvije grupe koje su morale slagati puzzle ili obavljati neke druge zadatke. Istraživači su u svakom pokusu jednu grupu sudionika suptilno potaknuli da misle o novcu, bilo da su im dali čitati esej u kojem se spominje novac ili tako da su ih posjeli ispred raznih screensavera na kojem su bile prikazane novčanice, a druga grupa nije bila izložena novcu. Rezultati su pokazali da se ponašanje ispitanika iz dvije različite grupe znatno razlikuje.

Vohs je rekla da je temeljna ideja u tome da je čovjeku u nekom ranom razdoblju evolucije zasigurno bila potrebna pomoć druge osobe, kako bi mu pomogla u ostvarivanju ciljeva, bilo da se radilo o građenju skloništa ili lovu. S vremenom su došli sustavi razmjene te kasnije i novac, koji se može zamijeniti za stvari te omogućava ljudima da teže svojim ciljevima bez pomoći drugih. Tako s vremenom, ljudi s novcem neće više toliko trebati druge ljude oko sebe.

To je dokazala i jednim svojim eksperimentom u kojem su istraživači dali dobrovoljcima tešku zagonetku i rekli im da u svakom trenutku mogu tražiti pomoć. Osobe koje su prethodno podsjetili na novac čekale su gotovo 70% vremena duže da zatraže pomoć u odnosu na one koji prije pokusa nisu razmišljali o novcu. Zanimljivo je da su osobe koje su razmišljale o novcu provele dvostruko manje vremena pomažući onima koji su ih tražili pomoć.

Rezultati pokazuju da razmišljanje o novcu stavlja ljude u stanje svijesti u kojem ne žele ovisiti o drugima i ne žele da drugi ovise o njima, rekla je Vohs u časopisu Science.

Ekonomski psiholog s britanskog sveučilišta u Exeteru, Stephen E.G. Lee smatra da studija može imati utjecaj na rutinske odluke, poput one o dječjem džeparcu. Džeparac može pothranjivati samodovoljnost, ali i istovremeno voditi prema manjku suradnje. To nije laka odluka, ali morate prepoznati kada unovčavate odnose i to promijeniti, zaključio je Lee.

(T.N.)
Izvor:
Yahoo

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.