Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Umjesto bonusa američke male tvrtke daju slobodne dane

U vrijeme kad se cijela zemlja brine o usporavanju gospodarskog rasta, male američke kompanije odlučile su preraditi svoje božićne planove, usvojivši neke od strategija koje velike korporacije koriste već godinama.

Ove godine će samo 47% malih poduzetnika dijeliti blagdanske bonuse, u usporedbi s 54% prošle godine, pokazalo je istraživanje American Expressa. Umjesto novčane nagrade, čak 55% takvih tvrtki zaposlenicima daje slobodne dane, što je povećanje od osam posto u odnosu na 2005.

Gotovo šest milijuna malih kompanija zapošljava gotovo polovicu radnika iz nacionalnog privatnog sektora. Zbog stanja američkog gospodarstva vlasnici malih tvrtki u napasti su potpuno odbaciti bonuse na kraju godine.

"Umjesto tradicionalnih čekova na kraju godine poslodavci bi trebali uvesti nagrade kojima bi se povećala prodaja", smatra Joe Vocino, glavni direktor u konzultantskoj tvrtki Mercer Human Resource Consulting.

Savjeti za male tvrtke koje razmišljaju o promjenama u blagdanskim nagradama:

  • Novac: i dalje ostaje "kralj" nagrada, a njegovo poklanjanje govori kako poslodavac cijeni zaposlenika. Čak i kad je godišnji uspjeh tvrtke relativno slab poslodavci bi trebali ocijeniti individualan rad svakog zaposlenika nekom novčanom nagradom jer se time gradi lojalnost radnika. No, dijeljenje čekova bez povezanosti s izvedbom tvrtke ili onom individualnom znači da će zaposlenici smatrati dar kao nešto što im samo po sebi pripada.
  • Domjenci: male tvrtke mogu imati više koristi od blagdanskih večera i izlazaka nego velike korporacije. Odlazak na jedan dan u toplice promiče obiteljsku atmosferu tipičnu za male kompanije.

    Blagdanski planovi variraju ovisno o regijama, pokazalo je American Expressovo istraživanje provedeno na 625 poduzetnika i mendžera. Vlasnici tvrtki na sjeverozapadu SAD-a najviše vole novčane bonuse, a oni s juga radije će svojim zaposlenicima dati slobodne dane.

    (T.N.)

  • Izvor:
    USAToday

    MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.