Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Lista najneobičnijih svjetskih bogataša

Ugledni list Financial Times (FT) sastavio je alternativnu listu svjetskih poslovnih ljudi, prema kojoj je Björgolfut Thor Björgolfsson, predsjednik islandskog Actavisa, najseksi svjetski biznismen, milijunaš kojeg bi svatko trebao imati na domjenku da taj događaj ostane u najboljem pamćenju sudionika je ruski bogataš Rustam Tariko, a najveći revolucionari su Sergej Brin i Larry Page, osnivači Google-a.

Financial Times je najkontroverznijima proglasio Waltone, vlasnike Wal-Marta, golemog lanca trgovina koji se iz Bentonvilla u američkoj državi Arkansas proširio po cijelom svijetu, uključujući u svoje carstvo i ćeliju Komunističke partije Kine. Njihove trgovine vole potrošači, a preziru borci za prava zaposlenih.

Osnivač cirkuske predstave Cirque de Soleil Kanađanin Guy Laliberte, na alternativnu listu bogataša stigao je načinom na koji se obogatio. Njegove su predstave dio kanadske tradicije, a održavaju se i na svim kontinentima s prihodima sasvim solidnim za jednog uličnog zabavljača.

Saleh Al-Rahdži, bankar iz Saudijske Arabije i 84. na svjetskoj listi najbogatijih, vodi na listi najplodnijih - ima šezdesetero djece i sedam žena, a trenutno je zauzet gradnjom 91-katnog nebodera u Dubaiju.

Najštedljivijim bogatašem proglašen je osnivač Ikee, Ingvar Kamprad koji živi u malom stanu, vozi 12 godina stari Volvo, koristi javni prijevoz i penzionerske popuste. Posve neočekivano za šefa tvrtke sa 90.000 zaposlenih.

Osoba koja najviše politizira sa svojim investicijama je, prema pisanju FT-a, George Soros, koji se nakon desetljeća promoviranja liberalnih reformi u istočnoj Europi, prihvatio kampanje protiv Busha te pomaganja mirotvoraca u SAD-u.

Na listi se mogu pronaći i najpobožniji, najbesmrtniji, najpametniji te najveći amerikanofil. Naime, njemački trgovac Erivan Haub, svaki slobodan trenutak koristi da bi živio na kaubojski način te žali što nije stigao upoznati Wyatta Earpa.

(T.N.)
Izvor:
Poslovni dnevnik

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.