Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Plaća talijanskog predsjednika 218.407 eura godišnje

Giorgio Napolitano prvi je predsjednik Talijanske Republike koji je objavio koliko godišnje troši njegov Ured, a riječ je o trošku od 224 milijuna eura godišnje. Ured zapošljava 2.158 osoba, što je 35% više nego 1998. godine, a 88% ukupnih troškova otpada na zaposlenike - 57,3% za trenutno zaposlene te 30,3% za dodatne mirovine bivših zaposlenika.

Predsjednikovih svečanih čuvara, ukupno je 297, a zajedno sa policijom i stražarima, predsjednikovo osiguranje broji 1.086 zaposlenika.

Službenika je 987, u što se ne računaju 85 osobnih predsjednikovih suradnika s punim radnim vremenom, ali vezanih privremenim ugovorima.

Iako trošku valja pridodati i održavanje Kvirinalske palače i ostalih posjeda te stanova i automobila, još je uvijek neobjašnjivo kako se ukupni trošak u posljednjih desetak godina uvećao za dvije trećine.

Zbroj od 224 milijuna eura troškova (oko 1,65 milijardi kuna) godišnje i 2.158 zaposlenih, zaprepastio je čak i Talijane, navikle na Parlament od gotovo 1.000 članova i na Vladu od stotinjak čalnova.

Napolitano je zadržao istu plaću koju je imao i Carlo Azeglio Ciampi, od 218.407 eura godišnje. S obzirom da je predsjednik Scalfaro od Parlamenta zahtijevao i ishodio da i predsjednik Republike plaća porez na plaću, ispada da Napolitano mjesečno zaradi nešto manje od 134.000 kuna bruto.

(V.K.)
Izvor:
Jutarnji list

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.