Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Najpopularnija porezna utočišta

Najpopularnija porezna utočišta koja zakonima, regulacijama, tradicijom i u nekim slučajevima međudržavnim ugovorima omogućavaju pojedincu da smanji svoj ukupni porezni teret, su otočja Bermuda, Bahami te Kajmani.

Baš kod ovih potonjih, postojala je primjerice garancija kod otvaranja računa u lokalnim bankama o 20-godišnjem neplaćanju poreza.

I jedna europska država također nosi epitet poreznog raja - Švicarska, jer sa svojim strogim pravilima o zaštiti stranih bankovnih klijenata, uspješno odolijeva zakonima Europske unije.

Među posebna porezna utočišta ubraja se i Liechtenstein, koji dopušta određenim kompanijama izuzeće od poreznih davanja.

No među državama - poreznim utočištima postoje specifičnost i posebnost. Tako su za sektor pomorstva te porezne olakšice u tom vidu poslovanja specijalizirane države poput Paname, Liberije i Malte.

Za osiguravajuća društva dobro došlo porezno utočište je Barbados, a za holding kompanije Nizozemski Antili, Švicarska i Urugugvaj.

Pri izboru poreznog utočišta, treba voditi računa o političkoj stabilnosti, politici vlade izabrane države - poreznog utočišta da i dalje nastoji održati status područja niskih poreza, da ne postoji kontrola razmjene i restrikcija transfera sredstava, da je vlasništvo kompanije anonimno bez mogućnosti obznanjivanja stvarnog vlasnika te o cijeni koštanja registracije tvrtke.

(A.T.)
Izvor:
Večernji list

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.