Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Potrošio milijun tvrtkinih funti na luksuzan život

Jedan škotski direktor "olakšao" je svoju tvrtku za milijun funti koje je potrošio na privatna putovanja, zabave i život na "visokoj nozi".


Brian Stevenson (47) tako je svoju obitelj poveo na putovanje u Los Angeles, što je tvrtku stajalo 40.000 funti, a svoje prijatelje na luksuzan obilazak New Yorka u limuzini, za što je tvrtka, dok je Stevenson uživao ispijajući skupi šampanjac, platila 21.000 funti.

To su samo neke od njegovih pustolovina, koje su iznesene na suđenju u Glasgowu, a koje su tvrtku stajale mnogo novca. Stevenson se na suđenju izjasnio krivim za pronevjeru novca svog poslodavca Jamesa Duncana (58).

Da cijela stvar bude gora, Stevenson se u Duncanovoj kompaniji DCS Group Limited zaposlio 1988. kao službenik i to na zamolbu svog oca koji je bio Duncanov prijatelj!

Duncan mu je vjerovao i s vremenom ga je unaprijedio na mjesto administrativnog direktora s plaćom od 46.000 funti, no "savjesni" je zaposlenik iskoristio loše zdravstveno stanje svog poslodavca i 2001. započeo s pronevjerom tvrtkina novca.

U međuvremenu je potrošio 6.000 funti na skupocjene satove, 1.390 funti na antiknu svjetiljku te gotovo 17.000 funti na elektronsku opremu. Odsjedao je u najboljim svjetskim hotelima i ručao u najelitnijim svjetskim restoranima, nosio odjeću i obuću s potpisom i kupovao skupe automobile i nakit. Istovremeno, svakog je tjedna svom poslodavcu podnosio izvješće o financijskom stanju kompanije.

Prijevara je otkrivena slučajno i to kada je u lipnju 2004. Duncanu u jednom restoranu odbijena kreditna kartica. Stevenson ga je pokušao uvjeriti da je to bila pogreška kartičarske kuće i prikriti svoja djela, no bankovno izvješće pokazalo je nešto sasvim drugo i u cijelu se priču u veljači 2005. uključila policija.

Presuda se očekuje slijedeći mjesec, a sve Stevensove skupocjenosti na kraju će najvjerojatnije biti prodane na javnoj dražbi kako bi se vratio barem dio pronevjerenih sredstava.

(T.B.)
Izvor:
BBC

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.