Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Što je Europa donijela Europljanima

Eurofili i euroskeptici moraju se složiti da im je članstvo u Europskoj uniji donijelo niz pozitivnih strana. Stoga vam donosimo popis 10 dobrih stvari koje je EU učinila za svoje stanovnike.

Jednostavnije putovanje

Sjetimo se prošlosti... Za putovanje Europom bilo je potrebno proći nekoliko granica, a svaka zemlja imala je svoju novčanu valutu.

Danas je putovanje Europskom unijom mnogo jednostavnije. Šengenskim ugovorom zemlje su ukinule granične kontrole te omogućile stanovnicima EU slobodno kretanje. Također, ako se uputite na odmor, zdravstveno osiguranje vrijedi u svim zemljama EU, kao i vozačka dozvola.

Mogućnost stanovanja u drugim zemljama

Europljani mogu sami odlučiti u kojoj zemlji EU žele živjeti. Tako oko 15 milijuna Europljana ima mogućnost da odabere zemlju u kojoj želi živjeti. Primjerice, više od 300.000 ljudi prima i troši britanske mirovine u drugim zemljama članicama (uglavnom u Španjolskoj i Irskoj).Zbog velikog broja dolaska zaposlenika novih članica, starije zemlje članice uvele su privremeno ograničenje pri zapošljavanju za radnike iz istočne Europe čije su se zemlje priključile EU 2004. godine. Stanovnik bilo koje zemlje EU ima jednaka prava, nevažno u kojoj zemlji stanuje.

Jednake plaće

Načelo jednakih paća muških i ženskih zaposlenika po prvi put je napisano još 1057. godine u Rimskim sporazumima. U novije vrijeme, zakonodavstvo EU dopušta da zaposlenici koji rade polovicu radnog vremena, posebice zaposlene majke, imaju jednaka pravo kao i zaposlenici koji rade puno radno vrijeme. Također, u 2006. izglasan je Zakon protiv dobne diskriminacije.

Plaćeni dopust

Zaposlenici EU svake godine imaju pravo na plaćeni odmor u trajanju od najmanje 4 tjedna. Također, prema istom zakonu, zaposlenik se mora odmoriti svakog dana 11 sati, jedan dan u tjednu ima slobodan te može uzeti pauzu tijekom radnog dana ako radi više od 6 sati.

Studiranje u drugim zemljama

Tisuće studenata pohađa sveučilišta u raznim zemljama EU. Lanjske je godine više od 7.500 britanskih studenata provelo između 3 i 12 mjeseci u drugim zemljama. Novim programima je, naime, omogućeno da studenti mogu odslušati predmet na sveučilištu u stranoj zemlji kako bi naučili jezik i ponešto o kulturi i načinu življenja u toj zemlji.

Jeftini letovi

EU je izbrisala gotovo sve barijere slobodne konkurencije u avio-prijevozu. Tako su cijene letova od 1992. do 2000. pale za čak 40 posto. Istovremeno, broj putnika povećao se za 50 posto.

Jeftiniji telefonski pozivi

Tijekom 90-ih, EU je 'slomila' monopole telekomunikacijskih operatera. Rezultat toga bio je udvostručeni broj operatera fiksne telefonije od 1998. do 2003. godine, koji je donio niže cijene i nove tehnologije. Prema procjenama Europske Komisije, cijene telefonskih poziva među zemljama EU od 1984. godine smanjile su se za čak 80 posto.

Zaštita potrošača

Europski potrošači mogu kupovati na području cijele Europske unije i kako god žele - preko interneta, telefona, poštom - bez dodatnog oporezivanja. Svaki kupac može vratiti proizvod ukoliko se pokvari u razdoblju od dvije godine nakon kupnje.Odrednice potrošača s vremenom se mijenjaju i prilagođavaju potrebama i interesima potrošača, ali im je cilj i dalje isti: visoka razina povjerenja potrošača.

Deklaracija za prehranu

Europljani kupuju kvalitetno. Prema zakonu EU, deklaracija na prehrambenim proizvodima mora odgovarati njezinom sastavu. Također, genetski modificirana hrana mora biti jasno označena. Definirani su kriteriji koje proizvod mora zadovoljavati da bi dobio oznaku organske hrane.

Pročistači zraka i rijeka

Europska unija ima propisanu kvalitetu zraka, rijeke i plaža koju nastoji održavati. Primjerice, mjere kao što je Direktiva o gradskim otpadnim vodama rezultirala je vidljivim poboljšanjem čistoće rijeka.

(A.T.)
Izvor:

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.