Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Zürich na prvom mjestu po kvaliteti života

Istraživanje o kvaliteti življenja koje je pod nazivom "2007 Worldwide quality of living survey", provela konzultantska tvrtka Mercer Human Resource Consulting, pokazalo je kako su Zürich, Ženeva, kanadski Vancouver, Beč i novozelandski Auckland, prvih pet gradova po kvaliteti života.

Rezultati istraživanja temeljeni su na evaluaciji 39 faktora zadovoljstva životom, poput političkih, gospodarskih i socijalnih faktora, osobne sigurnosti, kvaliteta i dostupnosti zdravstvenih usluga, edukacije i prijevoza.

Inače istraživanje je provedeno u 215 gradova, koji su promatrani u odnosu na New York koji ima indeks 100.

Tako je Zürichu pripao indeks 108.2, Ženevi 108.1, Vancouveru 107.7, Beču 107.5, a Aucklandu indeks 107.3.

Autori navode kako ovi podaci mogu poslužiti i vladama država te velikim kompanijama, pri raspoređivanju svojih zaposlenika u stranim zemljama.

Direktorica tvrtke Mercer, Yvonne Sonsio navodi kako bi kompanije koje svoju radnu snagu raspoređuju po stranim državama, morale voditi računa o faktorima koji mogu utjecati na njihov život u stranim zemljama, pa tako i na njihov rad.

"Kompanije koje imaju svoje podružnice u stranim državama i pritom traže zaposlenike za te podružnice, ovim se podacima mogu poslužiti kako bi znali na koji način motivirati zaposlenike za rad u međunarodnom okruženju", navodi Sonsio.

Na samom dnu ljestvice najprivlačnijih gradova nalazi se Bagdad sa indeksom 14.5, a bolji od njega su i afrički gradovi, među kojima su Brazzaville u Kongu (indeks 29.5), Bangui u Srednjoafričkoj Republici (indeks 30.6) te Kartum u Sudanu (indeks 31).

(V.K.)
Izvor:
Mercer

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.