Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Britanske tvrtke odvikavaju zaposlenike od pušenja

Britanske tvrtke trebale bi osigurati plaćene slobodne dane zaposlenicima pušačima kako bi poboljšali zdravlje u klinikama za odvikavanje od pušenja, poručili su znanstvenici s Nacionalnog instituta Health and Clinical Excellence (NICE).

U Institutu za zdravlje NICE smatraju kako poslodavci moraju učiniti više kako bi poboljšali zdravlje svojih zaposlenika i to počevši od 1. lipnja ove godine kada se uvodi zabrana pušenja na svim javnim mjestima i u radnom prostoru.

No, britanski "lobi pušača" takvu ideju drži neprihvatljivom. Naime, procjenjuje da bi zbog odvikavanja od pušenja tvrtke mogle izgubiti oko 5 milijardi funta zbog smanjene produktivnosti zaposlenika te izostajanja s posla.

Ipak, u Institutu smatraju kako poslodavci trebaju dati podršku zaposlenicima koji žele odustati od pušenja, a to uključuje detaljne informacije o klinikama i tečajevima za odvikavanje od tog poroka.

Najradikalnije sugestija je da poslodavac odobri zaposlenicima posjet klinikama za odvikavanje od pušenja za vrijeme radnog vremena.

Udruženje malih poslodavaca načelno su podržali ideju, ali smatraju odluka poslodavaca mora biti individualna.

Doktor David Sloan, specijalist iz NICE, predviđa da bi na taj način čak 75% osoba mogle prestati pušiti.

"Zaposlenici koji prestanu pušiti, osim boljeg zdravlja na neki će način pridonijeti i povećanju svoje plaće s obzirom da osoba nakon prestanka pušenja godišnje uštedi i do 2.000 funti", rekao je Sloan.

(A.T.) Izvor:
BBC

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.