Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

U Velikoj Britaniji 68 milijardera

Najnovija godišnja lista britanskih bogataša objavljena u Sundey Timesu otkrila je da se bogatstvo tisuću najimućnijih ljudi u Britaniji u posljednjih godinu dana povećao za čak 20 posto.

Podaci prikupljeni za tu listu otkrili su i da su britanski bogataši prošli znatno bolje od svojih europskih kolega čije je bogatstvo u zadnjih godinu dana naraslo za 14,8% i općesvjetskih čiji rast iznosi 8,3 posto.

Zajedničko bogatstvo tisuću najbogatijih Britanaca sada iznosi vrtoglavih 360 milijardi funti, odnosno oko 4 trilijuna kuna. Od tih tisuću bogataša, njih 68 nisu tek milijunaši nego milijarderi, što je brojka koja se utrostručila od 2003. godine.

Najbogatiji čovjek u Britaniji čelični je magnat Lakshmi Mittal, čiji je novčanik težak 19 milijardi funti.

Na drugom je mjestu ruski tajkun i vlasnik nogometnog kluba Chelsea Roman Abramovič, a na trećem vojvoda od Westminstera – imenom Gerald Cavendish Grosvenor, britanski aristokrat koji je ujedno bogataš s prvih pet mjesta koji je rođen u Britaniji.

Među tisuću bogataša njih čak 221 na listu su došli zahvaljujući nekretninama. Ovogodišnja lista otkrila je da je i Škotska dobila prvog milijardera, Toma Huntera, koji je novac zaradio kroz nekretnine i prodaju sportske opreme.

Gospodarski analitičari su zamijetili da britanski porezni sustav u državu i dalje privlači brojne superbogate strance poput Skandinavaca i imućnih Francuza.

(A.T.)
Izvor:
Jutarnji list

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.