Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Idealan vikend je spoj rekreacije, zabave i odmora

Preko 60% ispitanih građana vikend provodi uglavnom van kuće, pri čemu najčešće ostaju u mjestu boravka (83%), pokazalo je najnovije istraživanje koje je GfK proveo u suradnji s portalom VIKENDplaner.info.

Istraživanje je porovedeno on-line anketom na uzorku od 306 ispitanika, reprezentativnom za korisnike Interneta, a rezultati pokazuju kako se vikend najčešće provodi s obitelji (45%), a potom ili s partnerom (27%) ili s prijateljima (24%).

Najmlađi i najstariji ispitanici češće provode vikend van kuće nego sve ostale dobne skupine. Tako čak 70% osoba u dobi 15 do 24 godine i 80% osoba u dobi 55 do 64 godine provodi vikend češće van kuće nego u kući.

Ukoliko ostanu kod kuće s obitelji ili partnerom, osobe uglavnom odmaraju ili odlaze na kave s prijateljima, dok četvrtina njih odlazi na druženja s prijateljima van kuće, u kina, kafiće ili klubove.

Za obavljanje kućanskih poslova, vikend koristi 18% ispitanika, a isto toliko ispitanih voli provesti vikend u prirodi.

I dok žene češće obavljaju kućanske poslove, odlaze u prirodu, kupuju iz užitka ili provode vrijeme s kućnim ljubimcem, muškarci se češće bave sportom, kućnim druženjima s prijateljima i odlascima na tržnicu.

Gledano prema dobi, boravci u prirodi i vrijeme s obitelji, karakterističnije je za starije osobe, dok se osobe srednje dobi u prosjeku češće bave obitelji, djecom, rodbinom, kupnjom za kućanstvo i kućanskim obavezama.

Idealan vikend za gotovo 30% ispitanih građana jest kombinacija rekreacije, zabave i odmora. U tu skupinu spada 19% ispitanih koji se odlučuju za izlet u dobrom društvu ili jutarnju kave na terasi uz more i 11% onih koji vrijeme provode s obitelji ili partnerom. Kako bi tek 5% ispitanih izabralo tri dana kod kuće u krevetu bez ikakvih obaveza, može se zaključiti da hrvatski građani ipak vole kretanje, dinamiku i aktivnije provođenje slobodnog vremena.

Preko polovice ispitanih navelo je kako za neke vikende planiraju otputovati van mjesta stanovanja.

Petina svih ispitanih će tijekom četiri ljetna mjeseca provesti najvjerojatnije 5 do 10 vikenda van mjesta boravka, dok će 15% ispitanih biti vrlo aktivni i putovati negdje većinu vikenda.

Što se pak tiče godišnjeg odmora, istraživanje je pokazalo kako će ga više od polovice ispitanih iskoristi tijekom ljeta, dok 5% ispitanika radije koristi godišnji odmor u neko drugo doba godine.

Među građanima koji će koristiti ljetni odmor najviše ima onih koji će iskoristiti 11-14 dana godišnjeg odmora (35%), a potom i onih koji će iskoristiti nešto više, 15-21 dana (29%). Čak 14% će ih iskoristiti tek do 10 dana godišnjeg, dok će 19% ispitanih biti na ljetnom godišnjem odmoru biti i više od tri tjedna.

(V.K.)

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.