Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Radna kultura utječe na konzumiranje alkohola

Stav tvrtke o kulturi ispijanja alkohola utječe na količinu alkohola koju Kanađani popiju izvan radnog mjesta, pokazalo je istraživanje kanadskog Instituta za rad i zdravlje u Torontu.

Istraživanjem na uzorku od 5.000 zaposlenika željelo se saznati više o navikama konzumiranja alkoholnih pića kod zaposlenih osoba. O tome koliko često, gdje i kada piju.

Najmanji postotak konzumacije alkohola među zaposlenicima van radnog vremena zabilježen je u tvrtkama koje ne podržavaju konzumiranje alkohola.

Naime, za 45% zaposlenika koji rade u tvrtkama koje ne podržavaju društveno ispijanje alkoholnih pića manje je vjerojatno da će piti alkohol nakon odlaska s posla, za razliku od onih zaposlenika čija tvrtka ima tolerantan stav prema alkoholu.

Ipak, 19% ispitanika koji "vole popiti koju čašicu", konzumiraju najmanje četiri pića izvan radnog mjesta. Oko 8% njih konzumira alkohol samo ponekad, dok njih 11% pije na poslu.

Također, istraživanje je pokazalo da su mlađi zaposlenici i pušači skloniji konzumiranju alkohola za razliku od žena i zaposlenika koji su vjernici.

Između ostalog, utjecaj na konzumiranje alkohola ima stres zbog rada na više od dva posla ili rada u neljudskim uvjetima.

Kakvo je stanje u Hrvatskoj pokazalo je Istraživanje o konzumiranju alkoholnih pića na radnom mjestu koje je tijekom ožujka proveo MojPosao.

Naime, istraživanje je pokazalo je da je za vrijeme radnog vremena alkohol konzumiralo u prosjeku 35% zaposlenika pri čemu je znatno više bilo muškaraca nego žena.

(A.T.)
Izvor:
Telegraph

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.