Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Zaposlenici koji daju otkaz manje depresivni

Zaposlenici pred otkazom koji odluče dobrovoljno dati otkaz manje su depresivni i više motivirani za pronalazak novog posla za razliku od onih zaposlenika kojima je otkaz uručen.

Pokazalo je to istraživanje koje je vodila dr. Lea Waters sa Sveučilišta u Melbournu koje je provedeno među 216 australskih posloprimaca (102 ispitanika koja su dobrovoljno dali otkaz i 114 njih koji su dobili otkaz).

Istraživanje, koje je objavljeno u znanstvenom časopisu Journal of Occupational and Organisational Psychology, pokazalo je da kod zaposlenika koji su dobrovoljno odlučili napustiti tvrtku nije zabilježen visoki stupanj depresije te su pokazali veću aktivnost u traženju novog posla, za razliku od onih zaposlenika koji tvrtku nisu napustili dobrovoljno.

Naime, zaposlenici kojima je otkaz uručen osjećaju se bespomoćnima te nisu motivirani za traženje novog posla.

"Nisam želio otići sa zadnjeg posla, moj šef je donio tu odluku. Sada mi se čini da je moj život u rukama budućih poslodavaca", kazao je jedan zaposlenik.

Također, dr. Waters je došla do zaključka da iako su zaposlenici koji su dobili otkaz pronašli novi posao, na novom radnom mjestu osjećaju se nesigurno, manje su podređeni tvrtki i smatraju da im je kvaliteta poslovno-privatnog života lošija nego prije.

"Kada bi tvrtke zaposlenicima pred otkazom dale mogućnost da dobrovoljno daju otkaz, umanjili bi njihovo depresivno raspoloženje", rekla je.

(A.T.)
Izvor:
management-issues

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.