Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

MUP uvodi bonton za policajce

Nakon što su rukovoditelji i službenici Ravnateljstva policije uočili "određene propuste vezane za osobni izgled policajaca i njihovo neadekvatno postupanje s građanima", izradili su Uputu o odijevanju, ponašanju i međusobnom ophođenju policijskih službenika kako bi se podigao standard discipline i reda u Ministarstvu unutarnjih poslova.

Tako će policajci morati pripaziti na svoju higijenu i urednost jer to od njih zahtijeva "poslovno kontaktiranje s građanima", a svoju policijsku odoru morat će nositi ponosno i autoritativno simbolizirajući dostojanstvo države.

Posebnu pažnju pri izradi uputstava policija je pridala međusobnoj komunikaciji policijskih službenika.

Prema tim propisima, policajci su se dužni pozdravljati na način da mlađi po zvanju prvo pozdravi starijeg, a ako su istih funkcija i životne dobi, pozdravljaju se "uzajamno i istodobno".

Propisi nalažu i da, ako se mlađi kolega želi službeno obratiti svojem nadređenom, mora na razmaku od pet do šest koraka zauzeti čvršće držanje gledajući ga ravno u oči, potom mu prići na dva do tri koraka, zaustaviti se u stavu "Pozor", pozdraviti ga i tek mu se tada obratiti.

Kada je u pitanju rukovanje, stariji po funkciji prvo pruža ruku mlađem te se predstavljaju jedan drugom stojeći, a kada sjede dužni su ustati, osim u situacijama kada to nije moguće.

Uputstva su predvidjela i bolesti i tjelesne nedostatke pa se iznimno u tom slučaju, službenici u odori ne moraju pozdraviti desnom rukom, već zauzimanjem stava "Pozor".

Glasnogovornik Ravnateljstva policije Krunoslav Borovec naglasio je kako je riječ o radnoj verziji uputstava koja su trenutačno izvan snage, a poslana su svim policijskim postajama na razmatranje.

(A.T.)
Izvor:
Jutarnji list

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.