Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Kakav zaposlenik, takav šef i obratno

Kaže se da ljubitelji životinja koji dulje vremena imaju kućne ljubimce s vremenom tim ljubimcima počnu sličiti, ili obrnuto.

I to nije neka važna vijest, no čini se da sličnost, i to ona s nadređenim može biti vrlo važna za razvoj nečije karijere, otkrivaju znanstvenici.

Naime, istraživači sa Sveučilišta u Teksasu i Sveučilišta George Washington u SAD-u, zaključili su da je to koliko cijenite vašeg šefa i on vas povezano s time koliko ste jedan drugome – slični.

Istraživanje provedeno na 165 menadžera zaposlenih u gradskim upravama pokazalo je da su rasna pripadnost i spol ispitanih menadžera povezani s njihovim mišljenjima o učinkovitosti njihovih nadređenih. Ono za čime su znanstvenici tragali je "samo-kontinuitet" (self-continuity), ili stupanj do kojeg se pojedinac poistovjećuje s drugima koji su im demografski sličniji.

Pokazalo se da se oni koji su imali visok stupanj samo-kontinuiteta snažno poistovjećuju s ljudima koji su im demografski slični, dok su suprotno pokazivali oni kod kojih je zabilježen nizak stupanj samo-kontinuiteta.

Drugim riječima, muškarci i bijelci – članovi demografske skupine koja tradicionalno zauzima visoke položaje u poslovnom svijetu u SAD-u – češće su imali visok stupanj samo-kontinuiteta, te stoga imali bolje mišljenje o muškim, šefovima bijelcima, nego ostali ispitanici.

S druge pak strane, Afroamerikanci i žene imali su lošije mišljenje o afroameričkim ili ženskim šefovima, i češće se žele distancirati od te demografske skupine.

Istraživanje je pokazalo da čak preferiraju "krivotvoriti" pozitivne slike o sebi i svom razvoju karijere, poistovjećujući se s nadređenima izvan svoje demografske grupe.

"I dok demografske sličnosti nužno ne igraju izravnu ulogu u tome kako zaposlenici ocjenjuju svoje nadređene, ili obrnuto, neizravno gledano rezultati su neumoljivi", ističe dr. Christine Riordian s teksaškog sveučilišta.

Za one koji su se mogli poistovjetiti s demografskom grupom nadređenog, to je često imalo pozitivan učinak na to kako ih je nadređeni ocijenio.

"Mislimo da samo-kontinuitet pojačava sliku sudionika o samima sebi i osnažuje njihovu pripadnost grupi", kaže Riordian i dodaje da zaposlenici koji su osjetljivi na to da pripadaju demografskoj grupi za koju misle da je percipira kao ona nižeg statusa, demografske sličnosti s nadređenima mogu negativno utjecati na to kako će ocijeniti učinkovitost svog nadređenog.

(T.B.)
Izvor:
management-issues

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.