Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Britanski odvjetnici zaradili tisuću milijuna funti

Prošle godine je više od 1.000 britanskih odvjetnika spremilo u džep milijun funti i to samo na poslovima zastupanja prilikom preuzimanja i spajanja (M&A) poduzeća, pokazuje istraživanje tjednika Legal Week.

Prošlogodišnji rezultati 50 vodećih tamošnjih odvjetničkih kuća otkrivaju kako su akvizicije i tržište vrijednosnica stvorili tri puta više "milijunaša" nego godinu dana ranije.

Tako je top pet tvrtki - Clifford Chance, Linklaters, Freshfields Burckhaus Deringer, Allen & Overy i Slaughter and May zabilježilo dvoznamenkasti rast prihoda već drugu godinu zaredom.

Njihove su naknade uvećane 14% čime su na godišnjoj razini zaradile oko 10,5 milijardi funti, čime je svaki njihov odvjetnik postao bogatiji za milijun funti.

U Legal Weeku napominju da su vodeće odvjetničke kuće ostvarile 25 postotni rast profita u odnosu na 2005. godinu, a uzme li se u obzir prvih 50 tvrtki njihov je profit po odvjetniku skočio 13,5 posto.

Time su Britanci preskočili lidere Amerikance čiji su odvjetnici lani ostvarili 11,2 postotno povećanje dobiti.

Kako napominju autori studije, razlike u prihodima između prvih pet britanskih kompanija i ostalih prilično su velike što se u prvom redu pripisuje njihovom prisustvu u inozemstvu, odnosno sudjelovanju prilikom preuzimanja i spajanja.

To potvrđuje i direktor Clifford Chancea, David Childs: "Naše inozemno poslovanje doživljava vrhunac. Nakon desetak godina bilježimo značajno povećanje prihoda, a poslovanje vezano uz M&A postaje sve profitabilnije."

Prema Thompson Financialu, u svijetu su u 2006. godini realizirana spajanja i preuzimanja vrijedna 3.600 milijardi dolara čime je premašena rekordna 2000. godina.

Od pet lanjskih najvećih preuzimanja četiri su bila u Europi, čime su britanske odvjetničke kuće dobile prednost u odnosu na američke.

(A.T.)
Izvor:
Poslovni dnevnik

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.