Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Mađari na referendumu o siesti

"Slažete li se da bi Parlament Republike Mađarske trebao donijeti zakon o uvođenju popodnevnog odmora?". To bi se pitanje uskoro moglo naći pred 8 milijuna mađarskih glasača, nakon što je tamošnje izborno povjerenstvo utvrdilo da je prikladno za referendumsko pitanje.

Građani Mađarske, koji posljednjih mjesec dana trpe rekordno visoke temperature, morat će međutim i dalje plaćati za svoje osvježenje.

Naime, izborno povjerenstvo već je ranije odbilo još jedan zanimljiv referendumski prijedlog – da pivo u restoranima bude besplatno, objašnjavajući da bi takav potez poremetio tržište.

Zagovornici sieste – popodnevnog drijemeža sada moraju prikupiti 200.000 potpisa kako bi zaista i pokrenuli postupak za održavanje referenduma.

Nakon uvođenja demokratskog sustava 1989. u Mađarskoj su se često održavali referendumi o raznoraznim pitanjima, no samo su dva referendumska prijedloga "prošla" – onai o priključenju Mađarske Europskoj uniji i NATO savezu.

(T.B.)
Izvor:
Reuters

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.