Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

U Europi najbolje plaćeni direktori Renaulta i L Oreala

Predsjednik uprave francuskog autoproizvođača Renaulta Carlos Ghosn najbolje je plaćeni europski korporativni šef za prošlu godinu, prema istraživanju američkog magazina Fortune.

Zanimljivo je da polovicu među dvadeset najplaćenijih korporativnih europskih šefova kompanija na Fortuneovoj ljestvici za 2006., čine čelnici francuskih kompanija.

Osim u čelnoj fotelji Renaulta, Brazilac libanonskih korijena Ghosn istovremeno sjedi i u čelnoj fotelji japanskog Nissana, a lanjske mu je godine na račun sjelo 45,5 milijuna dolara prije svega zahvaljujući 43 milijuna dolara vrijednih dioničkih opcija.

Ti podaci ne uključuju iznos koji je dobio kao šef Nissana. Francuski je Renault, naime, kupio kontrolni udio u Nissanu prije osam godina, a Ghosn je time postao prvi stranac na čelu neke velike japanske kompanije.

Na drugo mjesto Fortuneove ljestvice najbolje plaćenih šefova europskih kompanija lani zasjeo je parižanin Jean-Paul Agon, čelni čovjek francuske kozmetičke kuće L'Oreal koja je lani preuzela proizvođača kozmetike na prirodnoj bazi Body Shop. Agone je lani u džep spremio 19,3 milijuna dolara.

Alessandro Profumo, predsjednik uprave talijanske banke UniCredit na trećem je mjestu sa primljenih 18,1 milijun dolara.

Čelni čovjek britanskog mobilnog operatera Vodafonea Arun Sarin četvrti je najbolje plaćeni među šefovima europskih kompanija u prošloj godini, a primio je 15,2 milijuna dolara. Jedini njegov sunarodnjak među prvih dvadeset najplaćenijih je Frederick Goodwin, koji sjedi u čelnoj fotelji Royal Bank of Scotland, a smjestio se na 16. mjestu ljestvice sa zarađenih 7,8 milijuna dolara.

U prošloj su godini 20 najbolje plaćenih šefova europskih kompanija primili 59% više novca nego za 2005. pri čemu je paket plaće prvopozicioniranog Ghosna činila najveći udio tog povećanja.

Istraživanje uključuje i nerazmjeran broj direktora iz Francuske među prvih dvadeset jer se tamošnje kompanije oslanjaju na dioničke opcije daleko više nego tvrtke iz ostalih europskih zemalja.

Među prvih dvadeset najbolje plaćenih su tako i šefovi francuskih kompanija AXA, Total, Societe Generale, Vinci, Air Liquide, Bouygues, Danone i Alstom. No, prema drugom istraživanju koje je prije tri mjeseca objavila konzultantska tvrtka Heidrick & Struggles, najbolje plaćeni top menadžmet u Europi u prosjeku je u švicarskim kompanijama.

U istraživanju koje je Heidrick & Struggles proveo u 294 kompanije u 10 europskih zemalja, direktorima švicarskih kompanija na račune sjedaju više od dvostruko većih iznosa nego što dobiju njihovi europski kolege.

Švicarci su tako, pokazuje istraživanje, u džep lani u prosjeku spremili 139.752 eura. To je znatno više u odnosu na prosjek od 72.000 eura u 10 europskih zemalja u kojima je konzultantska tvrtka provela istraživanje.

Neke od najvećih švicarskih kompanija su, primjerice, Nestle, banka Credit Suisse i reosiguravatelj Swiss Re. Nakon švicarskih, drugi najbolje plaćeni menadžeri su u španjolskim tvrtkama sa u prosjeku zarađenih 96.099 eura, a potom britanski sa 92.701 euro.

Njihovi kolege u Njemačkoj lani su dobili 74.923 eura, u Švedskoj 43.659 eura, u Nizozemskoj 52.849 eura, u Italiji 53.983 eura, dok je direktorima na račun Belgiji sjelo 58.202 eura.

(A.T.)
Izvor:
Poslovni dnevnik

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.