Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Zagrepčani među najzadovoljnijima kvalitetom života u gradu

Stanovnici Zagreba su među najzadovoljnijima kvalitetom života u svome gradu, pokazuje istraživanje mađarske podružnice organizacije Gallup provedeno u 75 gradova EU27, te Hrvatskoj i Turskoj, na zahtjev Europske Komisije.

Naime, 70% Zagrepčana vrlo je zadovoljno, a tek neznatan dio jako nezadovoljan i u rezultatima su otprilike u rangu s građanima Belfasta, Vilniusa, Antweperna i Glasgowa.

Istraživanje je pokazalo kako je čak od 75% do 97% stanovnika europskih gradova u prosjeku jako zadovoljno kvalitetom života, a na ljestvici zadovoljstva vode građani Krakowa, Gdanjska, Burgasa (Bugarska) Beča, Stockholma, Malmöa, Sofije, Valletta (Malta).

Među najnezadovoljnijima su žitelji Frankfurta, Atene, Pariza, Torina, Bratislave, Lilla, i Strasbourga.

Iako su veći gradovi simbol pronalaska boljega posla, očito da u stvarnom životu baš i nije tako.

U čak 54 grada, većina odgovara kako im nije lako pronaći bolji posao, dok u nekoliko gradova odlučno negiraju ovakvu tezu. Među onima koji misle da i nije baš jednostavno pronaći posao jest i polovica Zagrepčana, koji odlučno smatraju kako nije baš lako pronaći dobar posao u njihovu gradu.

Među gradovima u kojima je najteže doći do boljega posla što potvrđuje i više od 70% ispitanika su Palermo, Napulj, Ankara, Istanbul i Atena, dok su "meke" za bolje poslove Prag, Kopenhagen i Dublin.

Nadalje, tek 27% ispitanika drži kako je lako pronaći stan po umjerenoj cijeni. Samo u jedanaest gradova većina ispitanika drži kako je lako pronaći dobar i kvalitetan dom po razumnoj cijeni, a među njima je tek jedan glavni grad - Berlin.

Između 13 gradova, među kojima je devet glavnih, više od 90% ispitanih drži kako cijene stanovanja uopće nisu umjerene. U tome prednjače Pariz, Luxembourg, Dublin, Bukurešt i Bratislava. I većina ispitanih Zagrepčana stava je da je stanovanje preskupo.

(V.K.)
Izvor:
Poslovni dnevnik

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.