Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Plaće hrvatskih zastupnika dvostruko veće od mađarskih

Hrvatski i Slovenski zastupnici među najbolje su plaćenim parlamentarcima u tranzicijskim zemljama u okruženju. Naime, prosječna bruto plaća hrvatskog zastupnika iznosi oko 3.000 do 3.500 eura, dok slovenske kolege primaju od 3.500 do 6.000 eura.

Međutim, analiza plaća i privilegija parlamentaraca u Europskoj Uniji je pokazuje kako su naši zastupnici trostruko manje plaćeni od najbogatijih Talijana i dvostruko manje od kolega u zemljama zapadne Europe, ali su njihove plaće čak i do četiri puta veće od onih koji primaju zastupnici u većini zemalja istočne Europe.

U Mađarskoj je, tako, osnovna plaća zastupnika 788 eura, ali se uz naknadu za rad u odboru, koja iznosi približno 500 eura, penje na 1.400 eura. Mađarskim zastupnicima na ruku ide to što im zakon dopušta da uz parlamentarnu primaju i plaću na nekom drugom radnom mjestu.

Zastupnici u Rumunjskoj za svoj će mjesečni rad u parlamentu dobiti između 1.000 i 1.676 eura, ovisno također o sudjelovanju u radu odbora i funkciji, dok su najslabije plaćeni zastupnici u bugarskom parlamentu.

Bugarski zastupnik prima plaću koja iznosi tri prosječne plaće djelatnika u javnoj službi, no kako je ta plaća dosta niska i iznosi svega nešto više od 200 eura, tako i bugarski zastupnici zarađuju najmanje među svojim kolegama u EU: svega 673 eura osnovne plaće na koju se dodaje 10% za rad u odboru.

Titulu definitivno najrastrošnijih parlamentaraca već godinama nose Talijani, a brojne povlastice talijanskih parlamentaraca i ostalih dužnosnika, posljednjih su mjeseci digle na noge talijansku javnost i prisilile sve državne institucije da što prije uvedu mjere štednje.

Primjerice, prosječna bruto mjesečna plaća talijanskog zastupnika iznosi čak 11.703 eura, a za različite ostale troškove, poput putovanja, istraživanja, stručne pomoći i sl., talijanski parlamentarac mjesečno dobije dodatnih 10.000 eura na koje ne mora platiti porez.

U najnovijoj štednji, rastrošnim su talijanskim zastupnicima umanjene privilegirane mirovine, ograničena uporaba besplatnih mobitela i službenih automobila s vozačem te im je ukinut godišnji paušal od 3.100 eura za putovanja i istraživanja u inozemstvu, koji su dosad primali bez obzira putuju li ustvari ili ne.

Hrvatski zastupnici također uživaju sve privilegije koje pojedinačno postoje u drugim državama: od zastupničkog paušala, troškova smještaja, naknade za odvojen život, besplatnog prijevoza, privilegirane mirovine, pravo na punu plaću šest mjeseci nakon mandata i još šest mjeseci na pola plaće.

S druge strane Slovenci, primjerice, imaju visok zastupnički paušal i dodatak za stručnu pomoć te dodataka za obrazovanje, ali nemaju privilegirane mirovine niti pravo na plaću nakon prestanka mandata.

(V.K.)
Izvor:
Jutarnji list

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.