Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Kaskaderka neće u mirovinu ni u sedmom desetljeću života

Iako kaskaderi obavljaju neke od najzahtjevnijih poslova u Hollywoodu koji se smatraju preopasnima za glumce, 67-godišnja kaskaderka Sandy Gimpel, još uvijek ne planira otići u mirovinu.

Iako je radila kao mlada plesačica u zabavnom parku, prije više od 40 godina zamijenila je jednu dječju glumačku zvijezdu i tada odlučila da se tim poslom želi baviti čitav život.

Sandy je s vremenom je postajala sve vještija i spretnija, naučila padati s visina i simulirati tučnjavu. Međutim posao kaskadera može biti i vrlo opasan, objašnjava ona te ističe kako se glumcima obično ne dopušta izvođenje čak niti manje zahtjevnih vratolomija jer i zbog najmanje ozljede, snimanje filma može biti odgođeno.

Mnogi kaskaderski pothvati ovise o čvrstini užadi i solidnom ovjesu, i zato ih Sandy Gimpel sama pregledava prije uporabe. Sjeća se kako joj se takav oprez jednom isplatio.

Morala je sletjeti s litice s motociklom s prikolicom. Prije izvođenja scene, tražila je pauzu u snimanju kako bi dodala još jedan sigurnosni konop. To se pokazalo mudrim potezom, jer je temeljni ovjes popustio, te su Sandy i njezin partner kaskader ostali visjeti nad ponorom, ljuljajući se samo na tom dodanom, sigurnosnom užetu.

Jedna manje opasna nezgoda – skok kroz prozor umjesto glumice Helen Hunt u jednom televizijskom filmu - rezultirala je "samo" s dva slomljena rebra.

Ova kaskaderka kaže da "ima i lakših zanimanja", ali ona jednostavno voli adrenalin. Kaže da kad bi svi ljudi voljeli svoj posao kao što ona voli svoj, svi bismo živjeli u mnogo sretnijem svijetu.

(V.K.)
Izvor:
VoA

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.