Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Zaslužujem povišicu! ...ali se ne usuđujem tražiti…

Vrijedno i savjesno radite, s entuzijazmom prihvaćate nove poslovne projekte, zalažete se i uvjereni ste da bi vaš doprinos tvrtka trebala više nagraditi.

Mislite da ste zaslužili povišicu ali Vam je poslodavac još nije ponudio? Naša tema tjedna povezana je s izjavom našeg klijenta: "Zaslužujem povišicu, ali se ne usuđujem tražiti".

Činjenica je da će rijetki poslodavci ponuditi povišicu ako vi to sami niste tražili. Čarobna riječ je, kao i uvijek, dobra priprema:

Ocijenite faktore koji utječu na pregovore o povišici:

Kako se vaša primanja odnose na prosjek primanja za isto radno mjesto na tržištu?

Saznajte postotak inflacije (u Hrvatskoj varira između 4 i 5%).

Istražite stajalište tvrtke o zadržavanju zaposlenih, planiranom odlasku radnika, novom zapošljavanju i općenito razvoju ljudskih potencijala.

Proučite položaj vaše tvrtke na tržištu, naročito u odnosu na konkurenciju.

Pokušajte saznati kakav je godišnji plan porasta primanja, da li su planirane reorganizacije unutar tvrtke i da li su planirana povećanja plaća na nivou cijele tvrtke.

Koliko vaš rad cijeni neposredno nadređena osoba, ali i vaše kolege?

Da li ste lako zamjenjivi? (može li vaš posao obavljati netko približno sličnih sposobnosti ali za manju plaću?).

Da li ste spremni preuzeti dodatne zadatke i povećanu odgovornost?

Koliko ste spremni truda uložiti u posao kojeg obavljate i koliko ste ambiciozni?

Možete li preuzimanje dodatnih obveza uskladiti s očuvanjem ravnoteže privatnog i poslovnog života?

Što ste spremni napraviti ako ne dobijete povišicu? (koja je razina vaše privrženosti tvrtki, koliko dugo planirate ostati raditi s trenutnom plaćom, koliko ste sigurni u mogućnost pronalaska boljeg radnog mjesta).

Pripremite se za razgovor:

Ako smatrate da imate čvrste razloge za povišicu, zapišite svoje argumente, pokušajte vremenskim redoslijedom navesti svoj napredak u preuzimanju odgovornosti i napredovanja u poslu i objektivno sagledajte svoje stajalište u pregovorima (pogledajte naš tekst: Win-win situacija).

Isto tako, budite svjesni činjenice da niste jedini. Tvrtke pažljivo planiraju budžet za plaće uz sve druge troškove koji su povezani uz vaše radno mjesto. Godišnji planovi ne dozvoljavaju mogućnost povišice jer je budžet ograničen.

Unatoč tome, ako imate čvrste argumente, možete dogovoriti povišicu plaće u sljedećoj planskoj godini. No, ako je tvrtka u kojoj radite dovoljno fleksibilna i ima financijskih mogućnosti, vjerojatno možete izboriti svoju povišicu i u kraćem roku.

Tek kada se osjećate potpuno spremnima za razgovor s šefom, zatražite sastanak:

Kao temu sastanka možete navesti potrebu za razgovorom o svom daljnjem razvoju ili prijedlozima koji su osobne prirode. Nastojte kontrolirati situaciju u smislu pažljivog odabira vremena za razgovor i dobro pripremljenih osnova na kojima će se temeljiti eventualna odluka vaših nadređenih.

Prezentirajte svoj slučaj! Izbjegavajte emocije prilikom iznošenja argumenata, pokušajte pratiti šefove reakcije tijekom izlaganja. Naglasite sve što ste spremni učiniti za tvrtku (dajte im odgovor na pitanje IMT – što vaša ponuda donosi vašem šefu? Odjelu? Tvrtki?).

Pokušajte izbjeći govor koji se samo vrti oko onoga što vi želite, pružite objektivnije informacije (ne samo svoje mišljenje već i druge pokazatelje).

Ako konačnu odluku ne donosi vaš šef već netko iznad njega, a on ili ona pokazuju dobru volju da se založe za vas, dobra priprema olakšati će posao i vašem neposredno nadređenom. Obnovite svoje znanje o uspješnom prezentiranju, na primjer, kako bi vaše izlaganje bilo uvjerljivo i ciljno usmjereno.

Pregovaranje o plaći prilikom traženja posla, tijekom razgovora za novo radno mjesto, povišici plaće za posao kojeg obavljate, naknadi za povećan opseg radnih zadataka - nije lako niti jednostavno. Poslovni treneri mogu vam pomoći u pripremama za uspješno i etično pregovaranje, bilo da se nalazite u poziciji posloprimca ili poslodavca.
U sljedećem članku pročitajte: Što navode kao problem zaposleni i u najboljim hrvatskim tvrtkama? Ravnoteža privatnog i poslovnog!

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.