Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Želim, želim biti: Kako pravilno postaviti ciljeve?

Jedan naš klijent izjavio je da jako želi promijeniti posao i napraviti pomak u karijeri, no jednostavno nije znao kako početi i što točno želi postići.

Nastojanju je pristupao sporadično, trenutni neuspjeh uvijek je izazivao odgodu bilo kakve daljnje akcije i strmoglavi pad samopoštovanja. Odlučio je preispitati ciljeve koje je sam postavio i organizirati svoja nastojanja...

Tehnike postavljanja ciljeva - svjesno ili nesvjesno - koriste vrhunski sportaši, dobri menadžeri, ali i ljudi uspješni u svim ostalim područjima života.

Dobar cilj daje vam dugoročnu viziju i kratkoročnu motivaciju. Pomaže vam pri fokusiranju na stjecanje dodatnih znanja i organiziranju vremena i resursa tako da možete maksimalizirati svoje napore.

Ispravno postavljanje ciljeva je proces kojeg možete naučiti. Tek kada točno znate što želite postići, znat ćete i kamo usmjeriti svoju energiju i koncentraciju. Također, moći ćete brzo identificirati "kradljivce" vremena i energije. Dobro postavljeni ciljevi mogu vas izuzetno motivirati jer kad prvi put postignete zadani cilj, primijetit ćete kako i vaše samopouzdanje raste.

Krenut ćemo od postavljanja i evaluacije ciljeva. Kada jasno možete izraziti ili napisati jedan svoj životni cilj, ocijenite ga SMART metodom. SMART je simpatična kratica za:

Specfic
Cilj treba biti jasno izražen i naglašavati ono što želite postići. Specificiranje cilja je odgovor na pitanja: Što želite postići? Koristite riječi poput: organizirati, koordinirati, razvijati, planirati, izgraditi... Zašto je ovo potrebno učiniti u zadanom vremenskom roku? Kako možete postići svoj cilj? Na koji način?

Pobrinite se da je vaš cilj specifičan, jasan i jednostavan. Ne možete, na primjer, reći: "Želim raditi na poboljšanju svog zdravlja", pokušajte specificirati na način: "Hodat ću ili trčati najmanje 2 kilometra, tri dana u tjednu".

Measurable
Mjerljivost je ono što vam pomaže prilikom upravljanja svojim akcijama za postizanje cilja. Više manjih, mjerljivih koraka do cilja daje vam "male pobjede" koje podižu motivaciju na vašem putu do krajnjeg cilja, omogućuju vam praćenje promjene koja nastaje, vremenskog okvira kojeg ste postavili ali i zadovoljstvo postignutim.

Attainable
Kada identificirate vama važne ciljeve, počinjete razmišljati o načinima na koje možete ostvariti svoj cilj. Razmislite i o svojim stavovima, vještinama, znanjima, financijskim mogućnostima, ali i područjima na kojima još morate napredovati.

Ako je vaš cilj daleko izvan vaših realnih mogućnosti, najvjerojatnije ćete sami vrlo brzo odustati od njega. No dobro postavljen cilj ipak traži od vas ulaganje dodatnog napora, motivira vas da zaista date sve od sebe.

Realistic
Realan ne znači i jednostavan, u ovom slučaju, pravo značenje za cilj je: izvediv. Zato pripremite svoj plan ili načine postizanja cilja koji su izvedivi, mogući i kojih ćete se pridržavati.

Timely
Postavite vremenski okvir za postizanje cilja. Na ovaj način definirate jasnije raspon vremena u kojem možete provoditi korake koji vas vode k cilju. Ne uvjeravajte sami sebe da možete uvijek početi sutra ili sljedeći tjedan...

Ispravno postavljanje ciljeva važna je metoda koja vam pomaže prilikom: odlučivanja o važnim poslovnim/životnim promjenama, odvajanja bitnog od nebitnog, samomotiviranja postizanja veće razine samopouzdanja, utemeljenog na uspješno postignutim ciljevima. Vaš poslovni trener može vam pomoći i podučiti vas metodama i tehnikama za donošenje i ostvarivanje važnih životnih ili poslovnih ciljeva.
U sljedećem članku pročitajte: Godišnji odmor ili umor? Izbjegnite dodatni stres...

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.