Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Razvojem tehnologije šire se uredski tračevi

Uredski su tračevi čini se u današnje vrijeme poprimili sasvim novo značenje. Pa dok neki na poslu prijateljskim čavrljanjem stvaraju nova prijateljstva, drugi širenjem glasina namjerno narušavaju poslovni ugled kolega ali i njihovu karijeru.

Iako su tračevi oduvijek bili potencijalno opasni, u današnje vrijeme s modernom tehnologijom, jednostavno su nezaustavljivi.

Naime, dovoljno je napisati kratki blog, poslati e-mail ili jednostavno uputiti telefonski poziv i na taj način poslovnoj osobi narušiti ugled.

No, kako bi se ipak širenje tračeva dovelo pod kontrolu, jedna američka tvrtka odlučila je kazniti te zaposlenike otkazom.

Upravo se to dogodilo u gradiću Hooksettu u američkoj saveznoj državi New Hampshireu. Naime, četiri gradske zaposlenice otpuštene su zbog ogovaranja i širenja tračeva o neprimjerenoj vezi između gradskog administratora i jedne zaposlenice, koja se kasnije uspostavila neistinitom.

Administrator se požalio na širenje neistinitih tračeva o njegovu privatnom životu, a gradsko vijeće je nakon istrage utvrdilo da takva neprijateljska atmosfera uzrokuju nizak moral i lošu efikasnost u vođenju gradskih poslova.

Kako piše list USA Today, 36% tračeva širi se tijekom pauza, 33% tračeva širi se među kolegama koji dijele ured, a svega 10% tračeva šalje se putem e-maila. To isto istraživanje pokazalo je da se godišnje na ogovaranja izgubi čak 65 sati po uredu.

"Uredski tračevi oduvijek su bili neugodni, no danas zaposlenikovi komentari prelaze granicu dobrog ukusa. Uz to nerijetko šalju e-mailove na nekoliko adresa i tada tu informaciju ne možete zaustaviti", potužio se jedan zaposlenik.

Tračevi, općenito gledajući, imaju dva smjera. Ili su to neutemeljene glasine o promjenama u tvrtki ili se, pak, odnose na pojedine zaposlenike koji, navodno, nisu obavili posao kako treba, ili se raspravlja o njihovom privatnom životu.

Međutim, u SAD-u moguće je podignuti tužbu protiv osobe koje širi neistinite glasine jer općenito gledajući, tračevi štete karijeri i produktivnosti zaposlenika.

(A.T.)
Izvor:
BBC

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.