Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Logičke zagonetke za posao u Googleu

Postavljanje svojevrsnih zagonetki na razgovorima za posao, već se odavna prakticira u sklopu regrutacijskih procesa u najvećim tehnološkim kompanijama u SAD-u.

U želji da zaposle najbolje talente koji će moći rasti zajedno s organizacijom, stručnjaci za regrutiranje žele provjeriti na koji način budući zaposlenici pristupaju rješavanju problema.

Kompanija koja je uvelike odmakla od konkurencije, a naširoko je poznata i po svojim logičkim zagonetkama, jest Google.

Upravo je taj internetski div razvio procese koje prolaze samo oni najspremniji. Zanimljivo je također kako se u Googleu nisu samo orijentirali na standardizirane procese regrutiranja novih kadrova, već su zainteresiranim kandidatima ponudili natjecanja u slaganju puzzli, igranju video igara i slaganju lego kocaka, gdje Googleovi stručnjaci vrebaju na nove talente.

No, o razgovorima za posao u Googleu već se podosta pisalo i svima je poznato kako je cijeli proces podosta naporan. Pa ipak, oni najuporniji prolaze cijele procese, dok posao dobivaju samo oni koji su spretniji pri odgovaranju na pitanja ispitivača.

Mislite li da možete proći Googleov test, pokušajte odgovoriti na nekoliko pitanja koja se postavljaju kandidatima za posao.

1. Koliko loptica za golf stane u školski autobus?

2. Suženi ste na visinu kovanice, a vaša masa je proporcionalno smanjena da se zadrži vaša početna gustoća. Potom ste bačeni u prazan stakleni mikser. Oštrice će se pokrenuti za 60 sekundi. Što ćete napraviti?

3. Koliko biste zaradili kada biste oprali sve prozore u Seattleu?

4. Kako biste svom 8-godišnjem nećaku u tri rečenice objasnili bazu podataka?

5. Morate doći od točke A do točke B. Ne znate možete li doći do tamo. Što ćete učiniti?

6. Zamislite da imate ormar pun odjeće. Vrlo je teško naći neku određenu majicu. Što ćete učiniti kako biste organizirali odjeću da je lako dostupna?

7. Svaki muškarac u selu sa 100 vjenčanih parova je prevario svoju ženu. Svaka supruga u selu taj čas zna kad je svaki od muškaraca prevario svoju suprugu, ali ne i za svog muža. Seoski zakon zabranjuje nevjeru. Bilo koja žena koja može dokazati da je njen muž bio nevjeran mora ga ubiti isti taj dan. Jednoga dana, seoska kraljica objavi da je najmanje jedan suprug bio nevjeran. Što se dogodi?

8. U zemlji gdje svaka obitelj želi imati muško dijete, svaka žena nastavlja rađati dok ne dobije muško dijete. Kolika je zastupljenost muške djece nasuprot ženskoj, u toj zemlji?

9. Ukoliko sat pokazuje vrijeme 3:15, pod kojim se kutem nalaze kazaljke?

10. Četvero osoba treba po noći prijeći most od užadi kako bi se vratili u kamp. Nažalost imaju samo jednu svjetiljku koja može svijetliti još samo 17 minuta. Most je preopasno prelaziti bez svjetiljke, a može podnijeti samo težinu dvoje osoba. Svaki kamper hoda različitom brzinom. Jedan može most prijeći za 1 minutu, drugi za 2, treći za 5, dok je četvrtom potrebno 10 minuta. Kako će prijeći za 17 minuta?

11. Nalazite se na zabavi od 10 ljudi, uključujući i Vas. Prijatelj vas izaziva na okladu. Za svaku osobu za koju saznate da je rođena na isti dan kad i vi, prijatelj će vam dati 10 dolara. Za svaku osobu za koju vaš prijatelj sazna da nije rođena na isti dan kad i Vi, dati ćete mu 2 dolara. Hoćete li prihvatiti okladu?

12. Pred vama se nalazi osam loptica iste veličine. Međutim, 7 ih je iste težine, dok je jedna malo teža. Možete li saznati koja je teža ukoliko se koristite samo vagom s dva utega?

13. Na brodu se nalazi pet gusara, poredanih po brojevima od 5 do 1 u obrnutom rasporedu. Onaj na vrhu ima pravo predložiti na koji će način njih petorica raspodijeliti 100 zlatnika. Međutim ostali mogu glasati o njegovu prijedlogu te ako se više od polovice njih ne slaže s njegovim prijedlogom, mogu ga otjerati s broda. Na koji način gusar mora raspodijeliti zlato kako bi dobio najveći dio te pri tome ostao na brodu. (Napomena: Jednom će gusaru pripasti 98 zlatnika.)

Mislite li da ste spremni za posao u Googleu?

(V.K.)
Izvor:
CNN Money

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.