Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Ruski zastupnici ne znaju himnu

Sergeju Mironovu, predsjedniku gornjeg doma ruskog parlamenta, prekipjelo je na prvom zasjedanju tijekom izvođenja ruske himne.

Promatrajući kako većina zastupnika šuti u neznanju dok on i manjina podižu glas, Mironov je naredio parlamentarcima da nauče "Gosudarstveni gimn Rosijskoj Federaciji".

"Prema pravilniku, himna se izvodi zbornim pjevanjem", podsjetio je Mironov i zaprijetio da će regionalnim parlamentima, koji šalju zastupnike u Savjet Federacije, prijaviti one koji ne budu znali tekst.

Međutim, masovna ignorancija Rusa spram nacionalnih simbola odavno je zanimljiva znanstvenicima.

Anketa Sveruskog centra za ispitivanje javnog mijenja pokazala je da samo trećina Rusa zna otpjevati uvodne stihove ruske himne, a tek malo više od polovice ih zna poredak boja na ruskoj zastavi.

Nakon raspada SSSR-a, Rusija je dobila novu himnu, "Patriotičkeskaju pesnju". No ankete su pokazivale da je gotovo nitko ne zna otpjevati, pa je 2000. Vladimir Putin vratio melodiju Aleksandra Aleksandrova, s izmijenjenim stihovima.

(A.T.)
Izvor:
Jutarnji list

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.