Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Zašto loši zaposlenici nikad ne dobiju otkaz

Gotovo u svim većim kompanijama postoje osobe koje su loši radnici, ne žele pomoći, uglavnom ih kolege ne vole imati u svom društvu, a šef kao da to ne primjećuje. Pitate se zašto takve osobe nikad ne dobiju otkaz?

Iako je, teoretski gledano, dati nekome otkaz najjednostavnija mogućnost, poslodavci je uglavnom izbjegavaju. Donosimo vam nekoliko mogućnosti zašto loši radnici ostaju na poslu.

Poznaje nekog u Upravi

U mnogim slučajevima se ono što zaposlenika dijeli od otkaza zapravo "krije" u prijateljstvu. Možda zaposlenik nije dobar radnik, ali je prijatelj utjecajne osobe u vašoj tvrtki. To ne mora nužno biti romanca na poslu, već to mogu biti prijateljstva koja su se razvila na zajedničkom igranju nogometa, golfa ili košarke.

Poslodavac se oslanja na njega

Postoje i oni slučajevi kada se poslodavac "veže" za jednu osobu, i u nju stekne toliko povjerenje da se oslanja samo na tu osobu.

Zaposlenik ima rezultate iznad očekivanih

Postoje i oni zaposlenici za koje se čini da se samo zafrkavaju po uredima i ništa drugo ne rade. No, njihovi rezultati su iznad očekivanja i poslodavci ih zbog toga jednostavno cijene, a katkad im progledaju kroz prste.

Mogao je dobiti i lošijeg radnika

Iako se Vama čini da pored sebe imate lošeg radnika, poslodavac ne mora biti takvog mišljenja. Ako uzmete sve pozitivne i negativne strane, možda ćete dobiti rezultat da je to radnik prosječnih kvaliteta.

Sažalio se nad njim

U nekim slučajevima, poslodavci se emotivno vežu za zaposlenike pa zaposleniku koji je problematičan ne žele dati otkaz jer smatraju da neće moći naći novi posao.

Zaposlenik zna nešto što drugi ne znaju

Ponekad zaposlenici mogu poslodavca "držati u šaci". Primjerice, zaposlenik je vrhunski IT stručnjak za kojeg nije lako naći zamjenu.

Pa on nije tako loš

Sve dok posao ne pati, a radnik na vrijeme napravi svoj posao, ništa drugo nije važno. (A.T.)

Izvor:
CNN

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.