Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Što izbjegavati na radnom mjestu

Pitate se što se to na poslu mora izbjegavati? Čak i neke "sitne" navike mogu vam otežati život. Primjerice, važnom klijentu ste zaboravili odgovoriti na e-mail pa ste izmislili priču da niste bili u uredu, ili ste, pak, lagali da ste bolesni, a poslodavac vas je "ulovio" u laži.

Donosimo vam nekoliko savjeta koje na poslu morate izbjegavati ako ne želite riskirati posao.

Prisvojiti uredske materijale

Iako vam tvrtka redovito nabavlja određene količine pribora za rad, poput olovki, bilježnica, rokovnika, papira, to ne znači da to možete prisvojiti i odnijeti doma. Imajte na umu da ako vas uhvate, na vas će gledati kao kradljivca. Osim toga, riskirate otkaz.

Okriviti nekog drugog za svoje pogreške

Tko radi taj i griješi, stoga nije neobično ako nešto ne napravite kako treba. Također, ni priznati pogrešku nikome nije lagodan osjećaj, no bit ćete u puno većoj neprilici ako se otkrije da ste kolegu, ni krivog ni dužnog, optužili za pogrešku koju nije skrivio. Imajte na umu da se sve laži doznaju!

Širiti tračeve

Uredska ogovaranja česta su pojava u radnoj sredini, posebice u većim tvrtkama. A ako želite biti zaposlenik kojeg prati dobar glas, najbolje ih je izbjeći. Naime, onaj koji širi tračeve u kratkom roku postane omražena osoba.

Lagati da ste bolesni

Ako ste iscrpljeni poslom i osjećate da vam je potreban odmor, nema razloga da ne nazovete tvrtku i uzmete slobodan dan. Najgori je izbor lagati da ste bolesni i tražiti bolovanje. To je neodgovorno i, ako vas uhvate u laži, možete imati ozbiljne posljedice, poput otkaza.

Uredske resurse koristiti u privatne svrhe

Računala, printeri, skeneri, mobiteli, samo neka su od tehničkih pomagala koja nam olakšavaju rad. No, to ne znači da na uredskom printeru možete kopirati knjigu za prijateljicu ili, pak, službenim mobitelom dogovarati idući godišnji odmor. To nije profesionalno!

Opterećivati druge o privatnim problemima

Čak i kada vam privatni problemi ometaju rad, to nije razlog da njima opterećujete suradnike. Postoje teme o kojima se na poslu nikad ne raspravlja, a jedna od njih je privatni život.

Ponašati se slobodno

Način odijevanja i profesionalno ponašanje iznimno su važni za uspjeh. Time pokazujete da poštujete kolege, poslovnog partnera i tvrtku u kojoj radite. Stoga, nevažno koliko godina radite u tvrtki, imate li uspjeha u poslu kao i na kojoj poziciji radite, ne smijete se ponašati toliko slobodno da na poslao dođete u trenirci, tenisicama, ili zgužvanoj košulji.

Koketirati sa šefom i kolegama

Iako vam se hodanje s kolegom može činiti kao uzbudljiva avantura, trebali biste razmisliti kako veza s kolegom može utjecati na vaš posao. Osim toga, u nekim su tvrtkama romance strogo zabranjene, a u svijetu, posebice u SAD-u, nisu rijetke tužbe zbog seksualnog uznemiravanja. Stoga, prije nego li se upustite u ljubavnu avanturu dobro razmislite drugu stranu medalje, odnosno one loše stvari. Primjerice, uredski tračevi mogu vam uništiti vaše šanse za napredovanje. (A.T.)

Izvor:
CNN

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.