Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Po kvaliteti života prvi Island, a Hrvatska 47.

Na ljestvici kvalitete življenja Island je pretekao Norvešku, a subsaharska Afrika nalazi se na samom dnu, stoji u tradicionalnom godišnjem izvještaju o ljudskom razvoju kojeg su objavili Ujedinjeni narodi.

Izvještaj koji je obuhvatio 175 zemalja pokazuje da bogate zemlje i dalje dominiraju na popisu poželjnih mjesta za život, a nakon 6 godina dominacije Norveške, prvo mjesto je zauzeo Island.

UN-ov indeks pokazuje da se Australija nalazi na 3. mjestu, a potom slijedi Kanada i Irska.

Švedska je zauzela 6., a Francuska 10. mjesto, dok je SAD sa prošlogodišnjeg 8. pao na 12. mjesto. Hrvatska je sa prošlogodišnjeg 44. pala na 47. mjesto.

U izvještaju su obuhvaćeni podaci o očekivanom trajanju života, razini obrazovanja i stvarnom dohotku,a za Hrvatsku stoji da je očekivano trajanje života 75,3 godine, a stvarni dohodak po stanovniku 13,042 dolara.

Također, UN-ov indeks pokazuje da su 22 zemlje u kategoriji najmanje poželjnih zemalja za život, a među njima nalaze se Subsaharska Afrika, Sijera Leone i Burkina Faso. (A.T.)

Izvor:
UNDP

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.