Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Uspjeh ovisi o pogreškama drugih

Koliko ćete truda uložiti u vaš rad ovisi o tome koliko cijenite rad drugih, pokazuje njemačka studija sa Sveučilišta u Bonnu objavljena u znanstvenom časopisu Science.

Studija je pružila prvi fiziološki dokaz prema kojem osobe utječu ne samo na osobne rezultate, već i na uspjeh drugih.

Naime, studija koju su proveli njemački stručnjaci i ekonomisti, pokušala je utvrditi na koji način ljudski mozak reagira na poslovna nagrađivanja.

U studiji je sudjelovalo 19 parova koji su bili provedeni kroz seriju zadataka, procjenjujući koliki će broj točaka njihov mozak skenirati. Naime, svaki put kada bi sudionik odgovorio točan odgovor, on ili ona osvojili bi novčanu nagradu koja nije uvijek iznosila isti iznos.

Sudionici su mogli vidjeli je li njihov konkurent točno odgovorio na pitanje te koliko je novaca osvojio za nagradu.

Znanstvenici su posebnu pažnju usmjerili na seriju upita u kojima su obje strane odgovorile točne odgovore. A rezultati su pokazali da su uspješniji konkurenti ostvarili bolje rezultate svaki put kada bi druga strana zaradila manje novaca.

Autor studije i ekonomist Armin Falk kazao je da studija pokazje da je potvrđena teorija prema kojoj je čovjek zainteresiran ne samo za osobni uspjeh, u koji se ubraja plaća, nagrade i ostalo, već da ga neuspjeh drugoga navodi na to da njegov mozak "proizvodi" odluke koje će ga učiniti još uspješnijim.

Istaknuo je da je ova teorija izuzetno važna za menadžere koji odlučuju o plaćama svojih zaposlenika.

"Zaposlenici koji uvide da za isti posao zarađuju više od svojih kolega možda će biti sretniji, no oni koji imaju nižu plaću osjećat će se manje vrijednima, izgubit će samopoštovanje i motivaciju za radom te će im pasti produktivnost", zaključio je Falk. (A.T.)

Izvor:
time.com

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.