Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

10 najatraktivnijih zanimanja za informatičare

Kad netko spomene "atraktivan posao" koji garantira uspješnu karijeru, na što prvo pomislite? Ako smatrate da je to IT (Information Technology) sektor, nećete mnogo pogriješiti.

Zavod za zapošljavanje u SAD-u sastavio je listu sve atraktivnijih informatičkih zanimanja u svijetu.

Iako je riječ o informatičkom sektoru za koji je potrebno imati diplomu tehnološkog smjera, ti poslovi se ne odnose na tradicionalna zanimanja poput programera, web administratora, analitičara, tehničke podrške i slično.

Naime, spomenuta "tradicionalna" zanimanja u IT sektoru bit će i dalje tražena, no sve atraktivnija zanimanja kriju se u sasvim drugim smjerovima informatike.

Stručnjak za razvoj simulacije okoliša

Zbog globalnog zatopljenja, sve traženiji su postali stručnjaci za simulaciju okoliša. Ti stručnjaci trebaju biti osposobljeni za suočavanje s novim rizicima za okoliš i zdravlje čovjeka. Takvi bi stručnjaci bili osposobljeni samostalno ili timski pripremati i predlagati programe i projekte kojima bi se kontrolirali čimbenici iz okoliša štetni za ljudsko zdravlje.

Programer računalnih i video igara

Budući da video igre postaju sve traženiji proizvod na tržištu, potrošači traže sve više novosti, pa su i njihovi programeri postali najtraženiji.

Stručnjak za bioinformatiku

Bioinformatika je polje znanosti u kojem se biologija, računalne znanosti i informacijske tehnologije objedinjavaju u jednu disciplinu, a stručnjaci postaju sve traženiji u molekularnoj genetici.

Stručnjak za 3D animacije

Za uspješnu 3D animaciju filmova poput "The Incredibles" i "Beowulf" potrebno je, osim izražene kreativnosti, poznavati informatičke vještine.

Internetski poduzetnik

U današnje vrijeme internetski poduzetnici mogu u kratkom vremenu pokrenuti posao putem Interneta. Šanse za pokretanje posla na taj način itekako su realne, a za to vam je potrebno poznavanje softverskih vještina.

Stručnjak za medicinsko modeliranje

Medicinske usluge oduvijek su tražene, no razlika je u tome što u današnje vrijeme medicinske sestre moraju poznavati informatičke vještine. Tako i stručnjak za medicinsko modeliranje, osim poznavanja tehničkih vještina, mora biti dobro upućen u dio medicine kako bi mogao voditi računa o funkcionalnosti, ali i o dizajnu svog projekta.

Stručnjak za digitalnu filmsku produkciju

Zahvaljujući malim digitalnim kamerama danas se snimaju i montiraju kratki filmovi u prostorijama produkcije.

Mrežni administrator

Novinari u raznim časopisima ne moraju poznavati baš sve tehničke detalje o tome kako se izdaje časopis, pa zašto bi to onda morali znati oni koji redovito pišu blogove ili objavljuju svoje tekstove na web portalima? Naime, rastući broj blogova i internetskih portala nužno zahtjeva imformatičare koji su sposobni voditi računa o svim tehničkim potrebama kako ne bi došlo komplikacija na netu, a za to su najbolji mrežni administratori.

Stručnjak za razvoj softvera

Razvoj softvera jedna je od najvećih industrija moderne ekonomije. Softverska zanimanja ujedinjuju razna zanimanja u kojima možete graditi uspješne karijere.

Producent audio i video sadržaja

Jedna od rastućih zanimanja tijekom prošle, a predviđa se i iduće dekade, bit će video i audio rješenja. Primjerice, streaming koji je princip posluživanja video ili audio sadržaja preko Interneta. (A.T.)

Izvor:
ComputerMajors.com

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.