Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Predblagdanski stres: Krizno razdoblje za osobne financije, zar ne?

Nakon iscrpljujućeg pred- i post – izbornog stanja nacije, mislite da možete odahnuti, ali…

Poslovne obveze ne jenjavaju, svi znamo da se blagdani bliže i nastojimo većinu stvari "odraditi" dok svi oko nas ne počnu spajati slobodne dane, koristiti neiskorištene dane godišnjeg odmora ili planirati odlaske na zimovanja u siječnju. Naravno, uz sve obveze koje želite odraditi dok još uopće imate s kime, pogled na kalendar Vas vraća u realnost - blagdani su bliže no što ste mislili.

Koliko puta ste sami sebi rekli da ćete obaviti "veliku nabavku" na vrijeme kako bi izbjegli prepade na parkiralištu veletrgovina u potrazi za slobodnim kolicima? Nesnosne gužve pred blagajnama u vrijeme iskorištavanja bonskih "božićnica" i panično kupovanje namirnica kao da se spremate za stogodišnji rat?

Još nije kasno: malo planiranja, izrada popisa i usporedbi cijena može Vas spasiti stresnih pohoda usmjerenih nabavi svih sastojaka koji su potrebni za najbolji blagdanski ručak.

Odvojite sat vremena, uzmite ponude veletrgovina (ionako će Vam zatrpati poštanske sandučiće), odlučite se za jelovnik po danima i napravite popis namirnica koji je za to potreban. Usporedite cijene – još uvijek stignete ovaj vikend obići i više trgovina u potrazi za povoljnijim ili posebnim ponudama. I nemojte – ovo i same sebi svaki put govorimo – nemojte kupovati više od tri artikla mimo popisa! Da, vrijeme je da se možda malo počastite, ali sigurno ne želite snositi posljedice kratkotrajnog uživanja u hrani u smislu otplata rata kredita! Možda zvuči banalno, Vi jako dobro znate da popis treba napraviti, ali…Napravite ga, onda! Jednim poslom od cca pola sata vremena možda uštedite višesatnu muku po gužvama, o novcu i izgubljenim živcima i da ne govorimo.

Dobra priprema olakšati će Vam i izbor poklona najmilijima: popisi, ponovo popisi…Osim poklona, pokušajte popisati i trgovine gdje ćete ih potražiti, odredite i maksimalnu cijenu za svaki poklon kao i ukupni, realan i nepretenciozan budžet za darivanje koji neće ugroziti kućni proračun.

Obećali ste sami sebi da ćete sve čestitke za ovaj Božić poslati na vrijeme, svima? Naravno, još uvijek niste niti kupili čestitke a kamoli sredili popis osoba kojima ih želite poslati. No, dobro, tješite se, svima mogu poslati sms-čestitiku i sve će biti u redu…

Možda, no promislite koliko je čestitka upućena poštom ljepša gesta, koliko je čestitka upućena elektroničkom poštom jeftinija od sms-poruke, koliko smo zasićeni sms-porukama i koliko nam je zaista, ali zaista, drago primanje manje ili više kreativnih, inspirativnih, šaljivih ili jednostavno bilo kakvih čestitki putem sms-a? Ne činite to dragim ljudima, molimo Vas. Pogotovo zato što su operateri toliko opterećeni porukama za Božić da ih počnu isporučivati u tri ili četiri ujutro (mobilni aparat niste isključili ili stavili zvuk na tiho).

Savjet zaposlenim ženama: uz količinu dnevnog posla, pred Vama je i luda utrka po trgovinama, kupovina poklona za djecu (ali i skrivanje tako da ih ne vide prije no što završe u čizmici ili ispod bora), vjerojatno i pripremanje hrane, posjete roditeljima, rodbini, ukrašavanje doma, "peglanje" kartica, popravljanje proračuna RH…Organizirajte, delegirajte i pratite izvršenje!

Podijelite odgovornosti! Djeca mogu vrlo maštovito ukrasiti dom. Bon "božićnice" uz popis namirnica delegirajte partneru/suprugu/bratu – vjerojatno se neće niti usuditi kupovati mimo označenih namirnica. Ako živite sami, unesite dašak blagdana u svoj dom, topli čaj s prijateljima uz kupljene sitne kolače je smirujuće zadovoljstvo i odmak od gužve.

Uz delegiranje, pokušajte od nekih obveza napraviti zajedničku, timsku aktivnost: zamatanje poklona drugima može se raditi u timu, uz dodavanje osobnog tona svakom poklonu.

Ponovimo lekciju: popisi; dodajmo podjelu poslova, delegiranje i timski rad, ali ne propustimo: ima li Vas tu u cijeloj priči? Da, vrijeme je veselja ali to nipošto ne znači da veselja treba biti svima osim Vama.

Razmislite: što VAS veseli za blagdane? Što VAMA pričinjava zadovoljstvo? Otiđite još korak dalje i poklonite sami sebi neku sitnicu koju ste možda dugo željeli, a jednostavno niste stigli.

Odvojite malo vremena za sebe i razmislite koje su sve situacije pred Vama potencijalno stresne i zašto. Ako je uzrok nedostatak vremena, počnite ga odmah planirati, pripremite se.

Muče li Vas obiteljska druženja i posjeti rodbine ili široj rodbini, napravite vremenski plan: "Drago nam je što smo zajedno proslavili uz ručak, no sigurno ćete shvatiti da želimo nastaviti sa slavljem unutar naše obitelji". I blagdanski postavljen stol za veliki obiteljski ručak nije namijenjen iskušavanju nosivosti građe stola pod maksimalnim opterećenjem ogromnih količina hrane: samo Vam još trebaju kilogrami viška i dijeta za čišćenje organizma kao početak nove godine!

Odvojite malo vremena kako bi isplanirali svoje vrijeme, napravite popis aktivnosti, prioritete nabave, zbrojite svoj budžet kojim raspolažete bez prezaduživanja i na kraju: opustite se kako bi se mogli veseliti!
U sljedećem članku pročitajte odgovore poslovnih trenerica na vaša pitanja!

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.