Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Virtualni pacijent za vježbe kirurga

Mladi kirurzi, no i njihovi nešto stariji kolege koji vježbaju novu vrstu zahvata, moći će u ne tako dalekoj budućnosti nakon nehotičnog krivog poteza vratiti situaciju u prijašnje stanje i pokušati ponovno izvesti zahvat.

To je ideja matematičara s UCLA-a Josepha Terana koji razvija "digitalnog dvojnika", virtualnog pacijenta, na kojima će kirurzi moći vježbati bez psihološkog pritiska.

Ta bi nova tehnologija, objašnjava njen začetnik, mogla spasiti živote pacijenata, ali i pomoći liječnicima da kompleksnim zahvatima pristupe ipak malo opuštenije.

"Možete napraviti spektakularnu grešku bez ikakvih posljedica jer će vas simulator na to upozoriti. Tako ćete učiti na svojim grešaka: napravit ćete 'undo', isto ono što raditi kad tipkate u Wordu i napišete krivo slovo. Ponovno ćete početi zahvat i to je najveća prednost ove simulacije, a kirurške simulacije su budućnost, u to ne treba sumnjati", kaže Teran.

No, kako je to američki matematičar zamislio? Teran objašnjava da je kada pacijent dođe na zahvat njegovo tijelo će biti skenirano u tri dimenzije i na osnovu tih podataka napravit će se njegov digitalni dvojnik. Dakle, potpuna virtualna kopija pacijenta: od izgleda, do unutarnjih organa.

Kirurg će najprije napraviti operaciju na pacijentovom digitalnom dvojniku, a može ju izvoditi koliko god puta želi. Vi možete biti i u drugom gradu dok operater u velikom medicinskom centru vježba. Kad se on uvježba - vi dolazite na zahvat.

"Na nama je sada da razvijemo matematičke algoritme koji oponašaju stvarnu operaciju, koji opisuju kako virtualno tijelo reagira na zahvate", objašnjava Teran.

Već sada se može napraviti virtualni pacijent, no taj postupak za jednu osobu traje šest do devet mjeseci, uz istodobni rad 20 znanstvenika. (A.T.)

Izvor:
Poslovni dnevnik

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.