Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Hispanoamerikanci sve bolje govore engleski

Dok većina imigranata iz Latinske Amerike u SAD-u prilično loše govori engleski, jedno novo istraživanje pokazuje da ga njihova odrasla djeca govore tečno.

U jednoj od najdetaljnijih studija ikad objavljenih o tečnosti engleskog jezika u Latino-Amerikanaca, Hispano centar agencije Pew analizirao je rezultate šest nedavnih ispitivanja o znanju engleskog jezika kod 14.000 odraslih rođenih u SAD-u i u inozemstvu.

Glasnogovornica ove agencije D’Vera Cohn kaže da su znanstvenici pronašli upadljive razlike među generacijama.

"Ključni zaključak je da tečnost govorenja engleskog kod djece Latino imigranata značajno raste sa svakom generacijom. Dok se samo 23% useljenika hispano porijekla izjasnilo da vrlo dobro govore engleski, u drugoj generaciji isto je izjavilo čak 90% odrasle djece, a rezultati su još bolji s odmicanjem u treću generaciju i dalje."

Iako D'Vera Cohn misli da će uspjeh u znanju engleskog promicati i njihovu prilagodbu američkom društvu, pobornici strožeg zakona o imigraciji kažu da ih rezultati ovog istraživanja nisu uvjerili u integraciju Hispanomerikanaca u američko društvo.

Udruženje za reformu američkog sustava useljavanja, čiji je cilj usporavanje legalne i sprječavanje ilegalne imigracije, drži da je za prilagodbu potrebno više od dobrog poznavanja engleskog.

Njihov glasnogovornik Ira Mehlman kaže da u tome važnu ulogu igra i kulturološka komponenta.

"Jedan od naših najvećih propusta je to što prvu generaciju useljenika hispano porijekla nismo uspjeli dovesti do prosječnog nivoa obrazovanja.

Jedno izvješće sa Sveučilišta Kalifornija nedavno je pokazalo da, iako Hispanoamerikanci u Kaliforniji predstavljaju najveći broj mladih ispod 25 godina, njihova prisutnost na državnim sveučilištima poput, primjerice, sveučilišta Berkeley, znatno je niža od njihovog broja u cjelokupnom stanovništvu. "Dakle, samo poznavanje engleskog jezika nije nužno garancija za uspjeh", napominje Mahlman.

Inače, prema američkom Uredu za popis stanovništva, Hispanoamerikanci čine najbrojniju manjinu u SAD-u, a procjenjuje se da ih tamo legalno boravi 44 milijuna ili 14% ukupne populacije, dok je 11 milijuna u zemlji ilegalno. (V.K.)

Izvor:
VoA

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.