Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Kako Amerikanci stvaraju volontere

U SAD-u se milijuni građana bave nekom volonterskom aktivnošću - skupljaju novac, hrane siromašne, grade kuće za beskućnike, i još mnogo toga.

Bez obzira što točno rade, dragovoljci kažu da ih pružanje pomoći drugima ispunjava zadovoljstvom. Upravo zato spisateljica Carol Weisman poziva roditelje da pomognu svojoj djeci iskusiti radost darivanja.

Darivanje i male količine novca može biti prvi korak ka angažiranju djece u volonterske aktivnosti. Carol Weisman kaže da je njen sin svoju prvu donaciju poklonio kad mu je bilo nepunih pet godina.

Ona predlaže da bi roditelji novčano darivanje trebali učiniti dijelom godišnjih proslava poput rođendana. "Na rođendan, uz mali poklon koji dajete djeci, poklonite i novac dobrotvornoj ustanovi koju vaše dijete odabere."

Weisman kaže da bi roditelji trebali postavljati pitanja koja će pomoći djetetu odlučiti u koju svrhu će donirati novac. "Pitanja koja postavljamo djeci su: kako bi ti želio da svijet bude bolji sljedeće godine? Što te je u njemu smetalo protekle godine? Što je ono u čemu si stvarno uživao, i u čemu bi želio da uživaju i druga djeca?"

Sugovornica Dana Leman za Glas Amerike je izjavila da je pažljivo slušala svoju kćer Taliu kada je izrazila želju da pomogne unesrećenima nakon uragana Katrina.

"Mogla sam reći kako je to slatko, ali sam umjesto toga rekla svojoj kćerki da je to u redu, ako ona tako želi". S majčinom podrškom, Talia je organizirala vlastitu kampanju pomoći, a tada joj je bilo samo deset godina.

Talia navodi kako je tijekom Noći vještica djeci širom SAD-a poručila da umjesto slatkiša traže sitan novac koji će se potom donirati žrtvama uragana Katrina. "Ukupno smo sakupili 10 milijuna dolara. U program smo uključili skoro 5.000 školskih okruga" - kaže Talia.

Važno je poručiti da prednosti koje djeca dobiju kroz svoje volonterske aktivnosti uključuju novčane nagrade poput stipendija i novca za nove donacije. No, koristi od ovakve i sličnih akcija protežu se daleko iznad novčanih nagrada: one grade karakter djece i razvijaju ih u odgovorne osobe koje nalaze sreću u pomaganju drugima. (V.K.)

Izvor:
VoA

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.