Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Svi dobri razlozi zbog kojih je direktor tvrtke Veseli blagdani d.d., g. Krampus - dobio otkaz: Kako svima pokvariti blagdane

U danima koji su prethodili ovome tjednu, radile smo na pripremama za trening na temu društveno odgovornog upravljanja ljudskim resursima i afirmaciji ljudskih prava u radnoj okolini. Tema potiče na razmišljanje i priziva u sjećanje niz pozitivnih, ali i negativnih primjera u praksi.

Sigurno ćemo govoriti o tome u nekoj od budućih kolumni, no sada ćemo govoriti o blagdanskoj atmosferi na radnom mjestu. Zamislimo tvrtku Veseli blagdani d.d. kojoj je glavni direktor - g. Krampus. Bolje rečeno, bio je direktor, sve dok nije napravio neke poteze koji su radnike doveli do ruba štrajka, sindikate do točke vrenja, ali i vlasnike do odluke o trenutnom otkazu vrlom g. Krampusu.

Možda ćete prepoznati neke postupke i u svom radnom okruženju, no mendžement još uvijek ima vremena prepoznati sličnosti i ne ponoviti greške g. Krampusa. Što je to točno napravio?

Slijedi popis:

  • Direktor je odlučio svakom djelatniku tvrtke dati poklon. Odlučio je da to budu ostatci propagandnog materijala, sa znakom i logotipom tvrtke, sve ono što je ostalo nepodijeljeno na sajmovima i prezentacijama...
  • Svim zaposlenicima jasno je dao do znanja da se od njih očekuje da dio svoje plaće uplate u fond tvrtke za odabranu humanitarnu akciju, kojoj je kuma – njegova supruga
  • Najavio je internim dopisom da nema korištenja dana "starog godišnjeg odmora" u svrhu "spajanja" u razdoblju od dva tjedna prije i poslije blagdana
  • Zabranio je ukrašavanje uredskih prostorija kao i slušanje Božićnih pjesama u tvrtki
  • Dao je zadatak svojoj tajnici da obavi kupovinu poklona za njegovu obitelj, prema vrlo opsežnom popisu, naravno, uz obavezno pakiranje i ukrašavanje
  • Ignorirao je zaposlenike koji slave Kurban bajram, Hannuku ili pravoslavni Božić
  • Organizirao je inventuru na 1.1. Ne zato što se inventura ne može drugačije organizirati, već samo zato što on nema privatnog života, a lijepo je kad zaposleni dokazuju i na ovaj način svoju vjernost tvrtki.
  • Cijelu jesen razmišljao je o razlozima zašto ne bi isplatio "božićnicu". Jedan je i to što onda ostaje više novca za njegov bonus. Razlozi nisu bili baš maštoviti, ali ipak: konkurencija jača, godina nije baš bila uspješna, situacija na tržištu je sve gora – ipak je najbolje da taj novac ostane u tvrtki, za dobrobit zaposlenih, naravno.
  • Varijanta b): isplatio je "božićnicu" u bonovima koji se mogu koristiti na maloprodajnim mjestima u vlasništvu tvrtke;
    Varijanta c): g. Krampus konačno se dogovorio s dužnikom i dogovorio kompenzaciju: kamion šećera u rinfuzi, kojeg umjesto "božićnice" velikodušno misli podijeliti radnicima. Vrećice za šećer moraju osigurati sami.

  • Direktor je ugovorio novi posao pa se mora raditi i preko praznika. Svaki član tima dobro zna da nema: plaćanja prekovremenih, većih satnica za rad praznikom, a niti bonusa zbog povećanja prihoda.
  • Kako su poslovni pokloni za partnere i ove godine naručeni vrlo kasno (a kad se štedilo i razmišljalo...),na Badnjak, popodne, svi su zaposleni dobili zadatak da dostave poklone po gradu. U beznadnim gužvama, tankih živaca, ljudi su se primili posla – samo da bi shvatili, onog trena kada su došli do ureda poslovnog partnera – traženi su radili skraćeno, do 12h. I vrata su čvrsto zatvorena...
  • Poslao je elektroničku poštu – poziv svim djelatnicima na blagdansku proslavu tvrtke. Dolazak obavezan. Dodatni elementi zabave: obzirom na štednju tvrtke, od zaposlenica se očekuje da donesu domaće kolače. Kako su direktor i uprava poznati po dobrom raspoloženju na zabavama tipa "janjetina-luk-folk", g. Krampus će osigurati janjetinu, luk i dosta jeftinog vina (kompenzacija, a što ćete) a od ženskog se osoblja očekuje i ples i pjesma za direktora...po glazbenim turbofolk željama, naravno.

    Imate još bolje primjere? Svakako nam ih pošaljite! Mislite da su navedeni smiješni? Nažalost, za neke radnike su vrlo stvarni.

    U prigodi kada će jezičak vage poslovnog i privatnog prevagnuti u korist privatnog, Vaši poslovni treneri žele Vam vesele blagdane!

  • U sljedećem članku pročitajte odgovore poslovnih trenerica na vaša pitanja!

    MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.