Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Za vrijeme blagdana novčanik sve uži, tjelesna figura sve šira

Gotovo svaki zaposlenik želi "deblju" plaću. Međutim, novo istraživanje u SAD-u koje je proveo website careerbuilder.com pokazuje da im se u ovo zimsko i blagdansko razdoblje deblja jedino tjelesna figura.

Nadalje, brojne blagdanske zabave po tvrtkama još više pridonose povećanju tjelesne težine kod zaposlenika.

U istraživanju je 94% ispitanika navelo kako su se tijekom zimskog razdoblja udebljali, dok se više od 10% njih udebljalo preko 5 kilograma, a dodatnih 13% preko 10 kilograma.

Stručnjaci ističu da dolaskom hladnijeg vremena, još od jeseni počinje pad aktivnosti među zaposlenicima, a u zimu te posebice vrijeme blagdana sve osobe rijetko napuštaju dom ili topli ured. Nadalje, oni dodaju kako poslovne obaveze zbog kraja godine također onemogućavaju veće aktivnosti zaposlenika, s obzirom da dugo vremena provode na poslu, što itekako šteti zdravstvenim navikama.

Zato oni koji planiraju aktivnosti i prilagođavaju ih godišnjem dobu te radnim uvjetima, imaju mnogo manji rizik od stjecanja prekomjerne težine.

No loše prehrambene navike također stvaraju poteškoće mnogim zaposlenicima, a tome pridonose i mnoge pogodnosti, poput brze prehrane ili aparatima sa slatkišima. Stoga i ne čudi da je više od polovice ispitanika navelo kako čak 4 puta tjedno ne ručaju u odgovarajuće vrijeme ili preskaču ručak, dok 12% njih to čini čak 5 puta tjedno.

Osim toga, 13% ispitanika čak niti ne napušta svoje urede pa navode kako se barem jednom tjedno hrane grickalicama i slatkišima iz automata.

Međutim, ovakve prehrambene navike nisu karakteristične isključivo za američke zaposlenike, već su primjetne na radnim mjestima diljem svijeta. Kako bi stalno bili aktivni i zadržali zdrave prehrambene navike te regulirali tjelesnu težinu u blagdansko vrijeme stručnjaci napominju kako je potrebno odrediti mjeru, kretati se, konzumirati manje količine masnoća, komunicirati izravno s ljudima kako bi se kretali, a ne samo pisali mailove te izbaciti grickalice sa jelovnika.

Kako biste lakše stekli nove navike, sklopite dogovore za suradnicima te zajednički, timskim radom krenite prema ostvarenju cilja. (V.K.)

Izvor:
CNN

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.