Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Pet tipova helikopter-roditelja

Pod pojmom "helicopter parents" (roditelji-helikopteri) misli se na one roditelje koji hiperaktivno nadziru živote svoje djece i njihovo školovanje, što kasnije može imati znatnog utjecaja na pronalazak posla i razvoj karijere.

Stručnjaci sa Sveučilišta u Liverpoolu ističu kako je ovaj problem u velikoj Britaniji sve učestaliji i to posebice među pripadnicima generacije Y.

Štoviše, pojedini roditelji znaju otići toliko daleko da čak zovu poslodavce svoje djece kako bi pregovarali o većoj plaći.

Nadalje, oni ističu kako je danas sve učestalija pojava da roditelji konzultiraju i profesore na fakultetima tražeći bolje privilegije za svoju djecu.

Upravo je stoga, dr. Paul Redmond sa Sveučilišta u Liverpoolu definirao pet tipova roditelja-helikoptera koji su sve češće pojava na britanskim fakultetima:

  • Agent/menadžer
  • Ovaj tip roditelja se ponaša poput agenta ili nogometnog menadžera. Dogovara sastanke, pregovara oko ugovora te rješava sve poteškoće s kojim se njegovo dijete suočava. "Njegov je zadatak" predstavljati "svog klijenta" u bilo kojoj situaciji za koju procjene da je važna za njihovo dijete.

  • Bankar
  • Ovaj tip roditelja je "dostupan" na bilo koji način, telefonom e-mailom ili licem u lice. Postavlja malo pitanja i rijetko je spreman na dogovore te je rezigniran prema vraćanju zajma tj. duga.

  • Bijeli vitez
  • Prožet povijesnom legendom ovaj tip roditelja rješava krizne situacije svojih potomaka. Kada riješi jedan problem, povlači se u anonimnost do slijedeće prilike. Njegove intervencije se odvijaju bez previše buke i galame.

  • Zaštitar
  • Osnovna funkcija zaštitara jest zaštita "klijenta" od nezgodnih društvenih situacija, poput odgode sastanka za npr. razgovor za posao i primanje pritužbi na račun "klijenta". Posebno su vješti u smišljanju isprika, a kada ne brinu o sigurnosti osobe rade kao vozači ili osobni asistenti.

  • Crni jastreb (black hawk)
  • Ovaj tip roditelja je dobio naziv po poznatom vojnom helikopteru, a poznat je po tome što može prijeći velike udaljenosti kako bi izvršio svoj cilj te svojem potomstvu osigurao taktičku prednost pred bilo kakvom konkurencijom.

    Iako nazivi kategorija zvuče pomalo šaljivo stručnjaci ističu kako se neki roditelji zaista ponašaju prema opisanim kategorijama, a ni sami nisu svjesni da vlastitom djetetu mogu nanijeti više štete nego mu pomoći. (V.K.)

    Izvor:
    BBC

    MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.