Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Kako provesti novogodišnju odluku?

Vrijeme je donošenja "novogodišnjih odluka", no čini se da mnoge od njih baš i nemaju velike šanse za ostvarenje. Bilo da se radi o odluci o prestanku pušenja ili mršavljenju ili pak nečem trećem, samo nas 10 posto će u tome i uspjeti, obeshrabruju britanski psiholozi.

No prije nego što dignete ruke od svega, tračak nade ipak ostavlja istraživanje istih psihologa, prema kojem možemo poboljšati svoje šanse za ostvarenje novogodišnje odluke.

Naime, istraživanje koje je provedeno među 3.000 ljudi i koje je trajalo godinu dana pokazuje da bi si, ako žele uspjeti, muškarci trebali postaviti jasne ciljeve, a žene bi pak svoju odluku trebale javno obznaniti i često u društvu govoriti o njoj.

A ključ svega je, kažu psiholozi, ne ostavljati donošenje odluke za samu novogodišnju večer!

Prema istraživanju, postavljanje jasnih ciljeva, povećalo je vjerojatnost ostvarenja odluke kod muških ispitanika za 22 posto, a često razgovaranje o odluci povećalo je vjerojatnost njenog ostvarenja kod ženskih ispitanika za 10 posto. Naime, žene su tako osigurale široku socijalnu podršku prijatelja i obitelji, a jasan i određen cilj muškarcima je pomogao da s riječi prijeđu na djela.

(T. B.)
Izvor:
BBC

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.