Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

U nevoljama zbog nepromišljenih izjava

Vjerojatno ste tijekom vremena već naučili što nikako ne smijete reći vašem partneru. Rečenice poput: "Primijetila sam da ti je počela opadati kosa?", "Ista si kao moja majka!" Ili "Trebao bih nazvati svoju bivšu partnericu!", neće na ići na odobravanje druge strane, a iz iskustva znate u kakve ćete se nevolje uvući.

Međutim, na radnom mjestu također postoje brojne situacije u kojima ste nešto izjavili i nakon toga se našli u problemima. Donosimo vam nekoliko rečenica koje vas najčešće mogu stajati ugleda ili nanijeti štetu odnosima sa suradnicima.

"To nije moj posao."
Ako vam se netko obratio za pomoć, to je učinio vjerojatno s nekim razlogom. Upravo stoga nemojte reći "to nije moj posao", već pokušajte pomoći suradniku u zajedničkom pronalasku rješenja. Vaše zalaganje će se cijeniti, a osim toga nikada ne znate kada će upravo vama zatrebati pomoć istog suradnika.

"Može, nema problema." (ukoliko to doista ne mislite)
Ako sa smiješkom prihvatite neki zadatak, a nemate ozbiljnu namjeru obaviti ga, suradnici bi vas mogli početi doživljavati kao nepouzdanu osobu. Znate li da nećete stići ili ne možete obaviti ono što se od vas traži, budite iskreni. Zapamtite kako neodgovornim prihvaćanjem zadataka utječete i na količinu posla vaših suradnika jer, ako vi ne obavite zadatak morati će oni.

"Nemoj nikome reći da sam ti ja rekao/la, ali..."
Ukoliko vam je povjerena neka tajna, neka tako i ostane. Znate li neke povjerljive informacije unutar tvrtke, o njima raspravljajte samo s osobama koje su vam rekle za njih. Napokon, nemojte misliti da osobe s kojima razmjenjujete tračeve neće širiti glasine o vama kada se ukaže prilika.

"Nisam dobio/la povišicu već duže vrijeme."
Povećanje plaće ne ovisi o vremenu provedenom u tvrtki već o ostvarenim rezultatima. Tražite li povišicu isključivo na temelju dužine radnog staža svi će uočiti da isključivo želite više novca, ali ne i da ga zaslužujete. Umjesto toga, promijenit pristup te istaknite zasluge zbog kojih bi vam bilo opravdano dati veću plaću.

"Bit ću iskren s tobom..."
Kao prvo, svaki put kada započinjete rečenicu ovim riječima druga strana može pomisliti na nešto negativno. Umjesto toga, iskreno recite toj osobi što imate za reći te pritom nemojte biti bezobrazni.

"Sinoć sam stvarno zaružio."
Niste jedina osoba koja povremeno ode van i popije koju čašicu previše, a ne želite biti ni jedini koji će se s tim hvaliti pred svojim suradnicima i nadređenima. Iako zbog neprospavane noći niste ostali na bolovanju i došli ste na posao, suradnici mogu početi misliti kako mislite samo na noćni život dobru zabavu te se još uvijek niste uozbiljili.

"Nisam imao dovoljno vremena..."
Na to ste trebali misliti onoga trenutka kada ste prihvatili zadatak. Naime, ako vam vaš nadređeni ili netko od suradnika dodijeli neki zadatak, sami procijenite koliko će vam vremena biti potrebno te koji su vam rokovi. Mislite li da nećete stići izvršiti zadatak na vrijeme, budite iskreni. Navedite poslove na kojima trenutno radite, a ukoliko je moguće preraspodijelite prioritete. Tako ćete pokazati da svakom zadatku pristupate ozbiljno i da u svakom trenutku želite ostvariti maksimalni učinak.

"...ili..."
Prijetnje vas jako teško mogu dovesti do uspjeha. Bez obzira prijetite li suradnicima ili nadređenima, jedino što ćete steći su neprijatelji i loš ugled. Ukoliko s drugom stranom ne možete pronaći kompromis i jedino vam preostaju prijetnje, razmislite o promjeni radnog mjesta. (V.K.)

Izvor:
MSN

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.