Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

U danskim vrtićima sve više zaposlenika nosi zaštitu za uši

Sve više zaposlenika u danskim vrtićima nosi zaštitu za uši, kojom se štiti od prevelike buke na radnom mjestu, objavili su danski mediji.

Proizvođači zaštitne opreme protiv buke potvrdili su da "svakodnevno stižu nove narudžbe" iz dječjih vrtića i jaslica, izvijestio je kopenhagenški list Politiken.

Naručitelji su posebice zainteresirani za naprave koje filtriranjem uklanjaju zvukove na frekvencijama tipičnim za vrisku i plač djece.

Sindikati u Danskoj podržavaju te postupke zaposlenika vrtića i jaslica, opisujući ih kao zaštitu od kroničnih oštećenja sluha, ali i nastojanjem da "pedagozi budu manje nervozni".

Prema jednom istraživanju, u Danskoj zaposlenici koji se bave djecom spadaju u skupinu koja je najviše izložena buci. Kako bi se izbjegla oštećenja sluha, u mnogim vrtićima i jaslicama postavljeni su mjerači snage zvuka, koji optičkim signalima upozoravaju na prekoračenje određene granice jačine zvuka.

Politiken je objavio i izjave nekolicine stručnjaka koji su kritizirali nošenje zaštite od zvuka. To dovodi do toga da i djeca i odrasli još glasnije razgovaraju, izjavio je liječnik i stručnjak za sluh Henrik Bo Poulsen. Osim toga, on smatra da su djeca bukom mnogo više ugroženija od odraslih.

Inače, Danska raspolaže vrlo velikim brojem dječjih vrtića i jaslica, koje pokrivaju više od 90 posto potreba. (Hina)

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.